Репортаж от концерта на BOLT THROWER в Солун на 29 май

31 май 2010, 18:15 ч. 618 / 1 12
пред./следв.
Още в момента, в който научих датата, беше ясно, че само здравословни проблеми са в състояние да ми попречат да видя за първи път дет метъл легендите BOLT THROWER на живо. Битанците се славят както със страхотния си епичен прочит на един от най-есктремните стилове, така и с неприятната подробност, че правят турнета много рядко и то основно в Западна Европа.

   С моя близък приятел Камен, който едно време в училище беше така добър да ме запознае с култовия "The IVth Crusade" (благодарности, Камчо!), потеглихме с кола на 29-и сутринта и само след около 4 часа бяхме в Солун, в доста по-свежо състояние от това след пътната епопея всяка година до Каварна. Около 17:00 ч. вече паркирахме пред клуба, установявайки, че преди нас вече има 3-4 коли от България. След около час нашите коли набъбнаха на над десет, без да има и помен от каквито и да било гръцки фенове. Тъкмо обсъждахме дали ще имаме шанса да видим някой от бандата, когато Barry Thomson (соло-китарист и основен композитор) излезе на припек пред залата на няколко метра от нас. Естестсвено - атакувахме го безмилостно, а човекът се оказа страшно приятелски настроен и земен. Със задоволство разбра, че всички сме дошли от България специално заради BOLT THROWER и след като се снима с нас, извика и всички останали от бандата навън. Снимки, автографи, разговори, шеги и простотии ( в добрия, метълски смисъл на думата)….. това беше истинско отношение към феновете.

   С огромна изненада разбрах от Barry и Karl (вокали), че входът от 20 евро е най-скъпият билет за фенове от цялото им турне. Оказа се, че турът е стартирал с 2 концерта в Холандия, с цена на билетите от 5 евро (!!!!!!!!), които са били посетени общо от 16 000 души….. Коментарът е излишен.

   Към 20:00 ч. вече влизахме в залата, за да си купим нетърпеливо мърчандайз (който англичаните продават ЕДИНСТВЕНО по време на турнетата си). BOLT THROWER ни впечатлиха много за пореден път, със страхотния жест, който бяха направили за гръцките си фенове със специални тениски "No Greece, No Glory", а цените на всички видове тишърти беше 12 евро (!!!!!!!!!!!).

   Клубът се оказа със страхотна и много комфортна обстановка - много дълъг у удобен бар, множество маси със столове разположени покрай стените и съвсем достатъчно пространство пред сцената за по-лудите фенове. Такъв рок клуб в България за съжаление няма…. Между 20:30 и 22:00 ч. забиха гръцките детметъли MASS INFECTION (със стил подобен на VOMITORY и MALEVOLENT CREATION - дори направиха "The Will To Kill" към края) и дет-грайнд изродите TERROR DRONE, чиито "вокалист" извади толкова брутални крясъци и реване, че след това изявата на Karl Willets ми се стори като нежен шепот…

   Към 22:15 настъпи дългоочакваният момент и Karl Willets, Barry Thomson, Gavin Ward, Jo Bench и Martin Kearns се появиха с на сцената под звуците на епична филмова музика, която преля в безсмъртния риф на "The IVth Crusade". Тълпата моментално побесня и от първата минута се втурна в яко пого и стейдждайвинг. Мелница! Това, че токът спря към последните строфи на парчето беше единствената забележка към организацията до края на вечерта. Звукът беше СМАЗВАЩ, с перфектен баланс между инструментите и супер професионализъм в сценичното поведение, движение, артикулация и взаимодействие с феновете. Още от първите 2-3 парчета беше ясно за всеки един от 600-те човека в залата защо BOLT THROWER са такъв култ. "At First Light", "Mercenary". "At Battle There Is No Law", "When Glory Beckons"….. сечта беше безспирна, а усмивката не слизаше от лицето на Karl. По време на "The Killchain" и особено "No Guts No Glory" шестотин чифта ръце приветстваха военната машина от северна Англия, почти успявайки да заглушат с викове дълбокия бас на Jo. Грохотът, който създаваха тя, Gavin и Мартин беше потресаващ през всички 80 минути на сета, а мелодиите и солата на Barry спечелиха на страната на групата дори и фенове на далеч по-меки стилове. Валякът продължи да ни гази безпощадно с "Powder Burns" и "World Eater", а двата унищожителни биса бяха "War" и любимата на всички тържествена "…For Victory"! След нея и финалният оръдеен залп от високоговорителите, се заизнизвахме от залата мълчаливо, с удовлетворението на оцелели от кървава битка на Източния фронт….

   В заключение, мога единствено на пожелая на всички фенове на качествения метъл да видят поне веднъж на живо тази уникална група. Без значение дали харесвате дет метъл - отношението, което видяхме от сцената онзи ден в Солун, се вижда твърде рядко. Повярвайте ми. Колко подходящ всъщност е един цитат именно от тяхна песен: "In a world of compromise, some don't".

Стоян Цонев

още за:

Bolt Thrower


Коментари   (12)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


DeadM 5.06.2010 16:20:34 отговори + 0 0
Страхотен концерт беше ! Не мога да го опиша по - точно от репортажа на Стоян !!! Просто невероятно изживяване !
Снимките на UnholyUnion са много добри !

Mass Infection са мега яка група и много симпатични момчета ! Адски кофти се получи това в София На загрявката на Bolt Thrower се представиха отлично и феновете им се наслаждаваха . Както на тях , така и на Terrordrome маниаците ! (а не като наще тука висят пред залата и чакат до последно , докато не почне хедлайнер групата ... Нямам думи !)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.06.2010 12:12:42 отговори + 0 0
Концерта на Mass Infection в България съвпадна с концерта на Милена мин. година, не знам това ли бе причината ама на тая адски стабилна на сцена банда едва ли имаше и 30 човека публика! Яд ме е че не успях да помятам кифоча и на Болт Троуър... ебаси.. някой ден! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 1.06.2010 00:49:37 отговори + 0 0
p.s. Jo е брутална! UnholyUnion, мерси много! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 1.06.2010 00:48:16 отговори + 0 0
пичове, как ви завиждам!... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sic 31.05.2010 23:32:05 отговори + 0 0
много ме е яд, че не минаха и през България. Дано и тва се случи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Depositus Cordis 31.05.2010 21:51:35 отговори + 0 0
Много ми хареса репортажа(въпреки че не слушам дет), много стегнат и вдъхновен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

usurper 31.05.2010 21:42:23 отговори + 0 0
Браво бе пич, супер снимки... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Варна 31.05.2010 19:28:45 отговори + 0 0
"Солун е тук", ама за софиянци и македонци..за нас "тук" е Констанца)) А там няма такива концерти за съжаление...( Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

UnholyUnion 31.05.2010 19:26:40 отговори + 0 0
... ето това е от мен:http://s583.photobucket.com/albums/ss275/UnholyUnion_photos/BOLT%20THROWER%20%2029%2005%202010%20Thessaloniki/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.05.2010 19:11:28 отговори + 0 0
Солун Е тук.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


DirtyDream 31.05.2010 18:47:41 отговори + 0 0
Искаме и тууууууук......бтв първият албум на БТ се КАЗВА - "IN Battle there Is No Law",а не - "At Battle there Is No Law". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bateharo 31.05.2010 18:25:40 отговори + 0 0
Страхотно е било,жалко ,че немах възможност да с евключим и аз в шоуто... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".