Финска тролска хумпа и естонски напеви - FINNTROLL и METSATOLL в София

14 апр 2024, 09:15 ч. 1023 10
пред./следв.

   В петък, 12 април, любителите на фолк метъла се срещнаха с две знакови банди в този стил - финландците FINNTROLL и естонците METSATOLL. Организаторите "Blue Hills Events" се бяха погрижили за бепроблемно влизане и заемане на места в залата. Имаше щанд с разнообразен мърч на трите участващи групи. Освен това, както е известно, в клуб "Mixtape 5" се предлага голямо разнообразие от напитки.

   Първи на сцената се качиха финландците SUOTANA. Групата е създадена през 2005 г. в Рованиеми, административен център на провинция Лапландия във Финландия. Името на бандата идва от финландските думи "suo" което значи "блато" и "Saatana", което значи "Сатана". Фронтменът Tuomo Marttinen начена сета на SUOTANA с известната ругатня, станала и нещо като шеговита емблема на Финландия - Рerkele (По дяволите). После се заредиха характерните дълги композиции на бандата, като бяха представени песни предимно от последния ѝ албум "Ounas I" (2023). В началото на изпълнението на SUOTANA пред сцената имаше малко хора, но още към края на първото парче публиката почти се утрои. Финландците се представиха много добре, през цялото време контактуваха с публиката, а мелодицният им блек/дет метъл явно допадна на присъстващите. Опитаха се да ни научат на малко финландски, като карат феновете да повтарят Рerkele Saatana. По-късно уроците по-чужди езици щяха да продължат - METSATOLL ни учиха на естонски.

   Представянето на SUOTANA завърши със селфи с публиката, а двете страни се разделиха доволни и развеселени.

Сетлист на SUOTANA:
01. Through the Mammoth Valley
02. The Ancient
03. Into the Ice
04. Embrace
05. River Ounas


suotana


   Втората група снощи бяха естонците METSATOLL. Те са познати на феновете на фолк метъла, но посещаваха България за първи път. Така се превърнаха в изключителна приятната изненада на вечерта. Отлични изпълнители, те представиха доста дълъг сет от композициите си, комбиниращи твърд метъл с естонски фолклорни напеви. Трудно беше да се определи кой беше фронтменът, тъй като трима от четиримата музиканти пееха, но с публиката контактуваше най-вече свирещият на цял куп народни инструменти Lauri "Varulven" Ounapuu. Сред това, което се появи в ръцето му, освен традиционната за метъла китара, бяха естонската цитра канел, естонската гайда туропил, флейта, дръмбой (еврейска арфа) и други. Lauri танцуваше по сцената, въртеше се, здрависваше се с публиката, като дори позволи на девойка да погали косата му.

   Началото на сета на METSATOLL беше с песента "Katk Kutsariks" от едноименния актуален албум от 2019 г. Последва един от хитовете им, "Vaid vaprust", към който е направен клип с фрагменти от анимационния филм "Suur Toll" на известния естонски художник Юри Арак. Картини от същия художник METSATOLL използват за обложки на албумите си.

   С участието си в това турне METSATOLL празнуват 25 години от създаването на групата и изпълниха песни от всички албуми от немалкото им творчество. Парчето "See no see maa" музикантите посветиха на родината си Естония. Освен това говорeха на естонски на феновете и се опитваха да ги учат на чудноватия си език. На "Torrede kohtudes" беше време за танци, а в "Ballaad Punastest Paeltest", както обясни Lauri, се пееше за любовта на млад момък към най-красивата му любима.

   Публиката прие с голям интерес изпълненията на естонците, пляскаше в такт с песните, развъртя се пого, след всяко изпълнение следваха бурни овации. Със сигурност естонците си спечелиха и нови фенове с отдаденото си и интересно представяне. Накрая имаше традиционното селфи с публиката, а около Lauri се оформи любопитна група фенове, които оглеждаха народните инструменти, които той прибираше, дори се опитваха да ги докосват. От торба закачена на микрофона Lauri извади перца, които раздаде на публиката. Надяваме се да има още срещи на METSATOLL с българската публика.

Сетлист на METSATOLL:
01. Katk Kutsariks
02. Vaid vaprust
03. Kuu
04. Kivine Maa
05. See no see maa
06. Vimm
07. Saaremaa Vagimees
08. Torrede kohtudes
09. Kurjajuur
10. Ebavere
11. Ballaad Punastest Paeltest
12. Metsaviha 2
13. Kulmking


metsatoll


   Дойде време за хедлайнърите на вечерта - финландците FINNTROLL. Групата гостува за втори път в България. Първият път беше в рамките на "Sofia Metal Fest 2016", като фронтменът Mathias "Vreth" Lillmans спомена, че са минали осем години от първата им визита.

   FINNTROLL бяха посрещнати възторжено от публиката, със скандиране на името на групата. Броят на феновете се увеличи още повече, макар че на METSATOLL клубът беше доста пълен. Музикантите, последователи на дивия човек Фин-Трол, който "прочиства" финландските гори от фанатизирани християнски проповедници, забиха с настроение парчето "Manniskopesten" от албума "Nattfodd" (2004). Известно е, че FINNTROLL, дори да представят нов албум, свирят песни от цялото си творчество. Така от последния им засега албум "Vredesvavd" (2020) чухме само четири песн - "Ylaren", "Att Doda med En Sten", "Forsen" и "Ormfolk". Бяха представени доста композиции от обичаните от феновете албуми "Nattfodd" и "Nifelvind" (2010). Музиката на FINNTROLL е смесица от метъл, ска, пънк, хумпа и какво ли още не, за да се получи самобитният стил на сърцатите финландци.

   Трябва да обърнем внимание и на оформлението на сцената, като забележителен беше микрофонът на вокалиста. Съоръжението имаше отстрани завити рога, под тях висяха парчета плат, а най-отгоре се мъдреше ретро метален цилиндър, който беше самият микрофон. От микрофона периодично излизаше пушек. На сцената имаше още четири димни машини, като периодично пушекът беше оцветяван в кървавочервено. Всички музиканти имаха изкуствени дълги тролски уши, а барабанистът Heikki "Morko" Saari - гребен на главата и маска, с която приличаше на хибрид от трол и рептил.

   Главно действащо лице беше фронтменът Mathias "Vreth" Lillmans. Той пееше, подскачаше, вееше коси и контактуваше с публиката, като обясняваше какво ще изпълнят или благодареше за аплодисментите. FINNTROLL не ни учиха на шведски, но публиката сама се опитваше да припява. Групата пее на шведски, тъй като първият вокалист и настоящ текстописец Katla е от шведското малцинство във Финландия.

   По време на изпълнението на FINNTROLL най-отдадените фенове представляваха също интересно гледка. В центъра пред сцената се вихреше пого. Около него се танцуваха най-различни танци, по двойки и тройки, сами и кой както може. Цялата публика в залата клатеше в такт глави, просто нямаше безразличен към надъхващата музика на "троловете". Няколко пъти над тълпата полетяха смелчаци в краудсърфинг, като някои се приземиха елегантно, но други с главата надолу.

   Тъй в песни, танци и всеобщо въодушевление дойде краят на изпълнението на FINNTROLL. Финландците обещаха да ни посетят отново. След концерта феновете имаха възможност да се снимат с любимците си от бандите. Така в преповдигната настроение приключи снощната вечер, посветена на веселото дете на тежката музика - фолк метъла.

Сетлист на FINNTROLL:
01. Manniskopesten
02. Solsagan
03. Ylaren
04. Nedgang
05. Blodsvept
06. Att Doda med En Sten
07. Slaget Vid Blodsalv
08. Forsen
09. Trollhammaren
10. Nattfodd
11. Ormfolk
12. Skogsdotter
13. Under Bergets Rot
14. Medvinterdraken


Текст: HeathenHeart
Снимки: Маруш "Луци" Денчев



   В галериите ни може да разгледате десетки снимки от концерта на FINNTROLL, METSATOLL и SUOTANA в София на 12 април 2024 г.

 

finntroll



Коментари   (10)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Aries 20.04.2024 02:08:48 отговори + 1 0
Матиас беше красота едно време, радост за окото, ич не го чуваш какво пее от дългите коси и кожите по него. Сега не стига, че космяса, ояде се, ами и пеенето му е толкова. Като се показваш пред хора, вземи се поддържай. А мислех, че само бъгарските момченца ходят с шкембета и по анцузи. Нали тренират, такова. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Някой 19.04.2024 10:59:13 отговори + 1 0
Добре беше концерта, но за мен е позорно фолк метъл банда да излиза на сцената без нито един фолк инструмент, само на плейбек. Finntroll се излагат, за разлика от Metsatoll, които си свириха всеки звук от музиката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dc cooper 15.04.2024 12:42:53 отговори + 2 1
Блу Хилс поставят стандарти !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 15.04.2024 11:21:10 отговори + 5 0
Яд ме е, че пропуснах Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 15.04.2024 07:56:23 отговори + 8 0
Повече такива концерти трябва да има! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


dominici 14.04.2024 23:23:52 отговори + 8 0
Да кажа и аз една добра дума за Metsatoll. Не ги бях чувал преди този концерт, но се наслаждавах на цялото им представяне. Suotana също бяха ОК. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Svensson 14.04.2024 12:06:56 отговори + 9 0
Силно впечатлен съм от концерта, много яко изкарване. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tulimyrsky 14.04.2024 09:57:54 отговори + 8 0
Както и очаквах, това вероятно ще си остане концерта на годината за мен у нас.
Суотана съжалих, че не изпяха "Страната на мъртвите", ама и така направиха добро представяне.
Метсатьол се раздадоха доста много и даже за мен бяха една идея по-добри от Финтрол.
Вокалите на Финтрол се чуваха зле пред сцената, в началото даже много зле. Не знам защо - не можеха да ги нагласят ли, що ли. Но пак стана веселба след първата третина. Можеше и малко повече да посвирят, примерно да ударят "Ловния сезон", "Рабарски рагове", това-онова, но друг път.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 14.04.2024 10:47:04 + 10 0
Метсатьол направо ни отвяха, моног яко представяне. Финтрол са много добри на живо и грабват публиката да се наиграе и беснее. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blake 15.04.2024 08:57:18 + 3 1
Явно саунд-хората на Финтрол не са много в час... Преди седмица гледах и трите банди на Рагнарок, и там Финтрол бяха с кофти звук, особено в началото. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".