Прочетете интервю с LEAVES' EYES преди концерта им с ATROCITY в София

22 окт 2013, 12:12 ч. 1324 / 14 6
пред./следв.
На 27 октомври 2013 г. готик-фолк формацията Leaves' Eyes ще гостува за втори път в България и за първи в София. Компания на сцената ще й правят "роднините" от Atrocity и страхотната наша банда Wartime. Феновете ще имат шанс да се срещнат с любимците си в уютната атмосфера на клуб "Mixtape 5". Със съдействието на организаторите на концерта "BGTSC" успяхме да вземем интервю с "ангелският глас" на Leaves' Eyes - Liv Kristine Espenaes Krull:


   Здравей, Liv! Ще свирите в България на 27 октомври тази година. Вие вече веднъж сте посещавали страната ни - през 2010 г. като участници в "Kavarna Rock Fest", отново с Atrocity. Спомняш ли си за това и с какви впечатления остана за българската публика?
   Liv Kristine Espenaes Krull: Разбира се, че си спомням. Беше много топло посрещане. Публиката беше невероятна. Дори успяхме да се изкъпем в морето, което много ме зарадва.

   За предстоящия концерт на Leaves' Eyes и Atrocity се говори, че ще бъде единствен по рода си в региона. Защо избрахте София за това шоу?
   Беше чист късмет. Имаме добри връзки със София. Дори съм сигурна, че и след този концерт ще се върнем отново.

   Би ли разкрила някои от песните, които ще включите в сетлиста си в България? Ще изпълните ли песни от предстоящия да излезе през ноември 2013 г. албум на Leaves' Eyes "Symphonies of the Night"?
   Определено ще свирим нови песни от предстоящия албум "Symphonies of the Night" за нашите български фенове!

   Разкажи ни нещо за този албум?
   Според мен, "Symphonies of the Night" звучи по-тежко и сурово от предишните ни продукции, още повече, че той съдържа максимум симфонични и фолк елементи, с които Leaves' Eyes са известни. Ще добавя, че Alex, моят съпруг и продуцент на групата, прекара дни и нощи в студиото за направата на албума. Аз съм впечатлена от резултата! Това е стъпка напред за нас по отношение на звученето ни. "Symphonies of the Night" е много мощен албум, с много наситен и в същото време фин звук, като разкрива изумителни детайли за любителите на готик-фолк метъла. Симфоничните, класически части са записани в Минск, Беларус, под ръководството на Victor Smolski [Rage], с участието на Lingua Mortis Orchestra. Останалата част от албума е записана в "Mastersound Studio" в Германия.
leaves eyes - symphonies of the night
   Кога реши да станеш музикант? Кои групи те вдъхновиха за това?
   Композирам и пея откакто се помня, но никога не съм учила музика или музикална теория. Бях основател на първата в света готик метал група с женски вокали Theatre of Tragedy в началото на 90 -те години на ХХ век и на концепцията "красавицата и звярът" в метъла. Пионерите на дуум и готик метъла с женски вокали в началото на 90 -те бяхме Kari Rueslatten (3rd and the Mortal), Anneke van Giersbergen (The Gathering) и аз. Искахме да сме креативни и иновативни, бяхме отдадени на дуум метъла и на това, което по-късно се нарече "готик метъл". През 2003 г., след като се разделихме с Theatre of Tragedy и те взеха нова певица, аз основах Leaves' Eyes с моя съпруг и продуцент Alexander Krull. Креативността и любовта към музиката са движещите сили зад моята работа като музикант, както и благодарността към моята публика и фенове по целия свят. Мога да ви обещая, че приключението ще продължи много години! Това е моят живот! Само едно нещо е по-важно от музиката и развитието ми като изпълнител - моето семейство.

   Мъжът ти е музикант, също така и сестра ти. Има ли някой друг в семейството ти (родители, роднини), свързан с музиката или имащ музикален талант?
   Освен сестра ми, съпругът ми, братовчед ми, който преди много години имаше метъл банда и аз - никой друг не пее или свири на някакъв инструмент, но всички са музикални фенове, особено, когато става дума за метъл. Дори баща ми е фен на Black Sabbath още от 70-те години на ХХ век, а самите Black Sabbath са моето най-голямо вдъхновение в музиката.

   Синът ти Leon Alexander, роден 2003 г., има ли музикален талант или интерес към музиката. Ако да - би ли направила дует с него?
   Щастлива ще съм да го доживея! Той има фантастичен глас и усещане за ритъм. Като мен не е посещавал музикално училище или взимал частни уроци. Мисля, че е роден с музикален талант като родителите си.

   Пееш в различни групи, различни стилове - готик, симфоник, фолк метъл. Кой стил предпочиташ и е най-близко до сърцето ти?
   Моят солов проект Liv Kristine, съществуващ още от 1998 г., е съвсем различен и е повече в поп-рок-инди стилистиката, докато Leaves' Eyes е в готик-фолк метъл стилистиката. Истината е, че аз се нуждая и от двете групи! Аз се занимавам само с музика и не се уморявам да композирам и изпълнявам музика. Винаги съм се стремяла да се развивам като музикант и търся нови предизвикателства.

   Мислила ли си някога да направиш албум с детски или приспивни песни?
   Да, определено съм и ще се радвам да осъществя тази моя мечта в най-близко бъдеще. Била съм част от няколко проекта за деца, някои благотворителни, други учебни езикови. Аз много обичам децата и денят, в който станах майка, беше най-щастливия в живота ми.

   Пееш на няколко езика. Би ли изпяла песен на български?
   Ако ме научиш как да пея на перфектен български - с удоволствие! А в новия албум аз пея на съвременен английски, английски от времето на Шекспир, норвежки, малко на ирландски и френски.

   Правила си много дуети с различни изпълнители, имаш много гост-участия в албуми и концерти. Кое от тези изпълнения ти е доставило най-много удоволствие и кое ти е било най-трудно?
   Винаги ми е било приятно! Музиката винаги е била тази, която да ме накара да реша дали да участвам в тези сътрудничества или не. Аз съм изпълнявала много дуети - "3 АМ" (Nick Holmes/Paradise Lost), "Nymphetamine" (Cradle of Filth), "Tell-Tale Eyes" (John Kelly), "Born with a Broken Heart" (Primal Fear), "Despierta" (Romanthica), "The Lay of our Love" (Tyr)... Дуетите ме вдъхновяват! Ще ти издам една тайна - аз винаги пея под душа. Това е един от начините ми да си развивам вокалната техника и да се упражнявам по различни езици - под душа можеш да пееш колкото си искаш силно! Точно сега пея с Romanthica - фантастична испанска [готик рок] група, с която съвсем наскоро записах на испански дуета "Despierta" за албума им "Eterno". Следващата ми лингвистична цел е да науча италиански или испански!

   Последният от твоите дуети, който чух беше с Heri Joensen от Tyr в баладата "The Lay of Our Love" от албума на Tyr "Valkyrja" (2013). Кажи ни нещо за това сътрудничество.
   Аз харесвах албумите и музиката на Tyr от много време. Преди няколко години случайно се срещнахме на фестивал в Германия. По време на хедлайнинг шоуто на Leaves' Eyes на "Wacken 2012" в Германия Heri се качи с мен на сцената като специален гост. Heri е велик музикант и един от най-готините хора, които съм срещала, а също така е страхотен за купон. Влюбих се веднага в "The Lay of our Love" - беше удоволствие да върна услугата на Heri и Tyr. Надявам се да можем да свирим заедно на живо някой ден.
leaves eyes - symphonies of the night
   Спомена, че ще участваш като гост-изпълнител в песента "Born With a Broken Heart" в предстоящия да излезе през януари 2014 г. албум "Delivering The Black" на Primal Fear. Тази песен балада ли ще бъде; кажи ни и нещо повече за това изпълнение.
   Това е много, много красива метъл бълада, топла, силна и наситена с чувства! Ralf [Scheepers] е страхотен човек. Ние се запознахме, когато дойде да посети нашето "Mastersound Studio". Открихме и общи интереси - и двамата обичаме спорта.

   Къде предпочиташ да пееш - в малки клубове или на големи фестивали?
   И двете! Клубовете са по уютни, докато на фестивалите има свеж въздух и повече публика.

   Помниш ли първото шоу, на което свириха Leaves' Eyes?
   Всъщност не помня. Свирили сме на стотици шоута оттогава. Като се замисля, май беше в Швейцария в малък клуб. Помня, че бях облечена в тъмносин корсет и за пръв път се отделях от сина ми.

   Моля, разкажи ни за някой забавен момент или гаф от твоите концерти, който е завършил добре и те е карал да се смееш.
   На един концерт на Theatre of Tragedy бях с едни високи обувки и някой взе да ми смуче върха на обувката по време на най-тъжната балада "A Distance there Is"... Господи! А мен ме напуши един смях!

   И за някои не много приятни моменти на концерти или на път, които няма да забравиш.
   Вечно мръсните тоалетни и душове - това май никога няма да се промени.

   Какво мислиш за съвременните метъл банди с женски вокали?
   Doro, Tarja, Anneke, Christina, моята сестра Carmen, Sharon... всички са чудесни момичета! Аз никога не съм имала врагове и не ги чувствам като съпернички. Аз (Theatre of Tragedy), Anneke (The Gathering) и Kari (3rd and the Mortal) сме основателките на готик метъла с женски вокали в началото на 90-те. Не се страхуваме от конкуренция, защото всички все още пеем. Някои групи идват и си отиват, докато други, тези с идентичност, професионализъм, опит и силно присъствие ще оцелеят. Ще бъде чудесно да се срещна с някои от моите приятелки на "Metal Female Voices Festival 2013" [18 - 20 октомври, Белгия]! Tarja и Anneke са майки като мен и винаги имаме да обменяме новини за децата си, планове за турнета или дуети.

   Кой прави дизайна на дрехите ти? Участваш ли в процеса или разчиташ изцяло на вкуса на дизайнера?
   Понякога имам нужда от помощта на дизайнер. Рядко намирам подходящо готово облекло - корсет или невероятни обувки!

   Имаш ли татуировки?
   Нито една, но имам няколко пиърсинги.

Имаш ли някакъв ритуал или талисман преди излизане на сцената?
   Преди да изляза на сцената или преди студийна сесия практикувам йога.

   Имаш ли хоби, несвързано с музиката?
   Бягане на дълги разстояния, плуване, йога... спорт като общо. Природата - израсла съм на норвежки фиорд. Вегетарианска-веганска кухня, лингвистика и езикови упражнения за деца и възрастни, деца със специални нужди и проекти за подпомагане, поезия, рисуване, ходене на сауна веднъж седмично. Най-сетне, но не на последно място "изискано пиене на вино" с мои приятелки от време на време, искам да кажа, че сме почти изискани, хахаха.

   Как предпочиташ да си почиваш и разпускаш в свободното време?
   С моето семейство, сред чиста природа или в сауната.

   Благодаря, че беше така любезна да ни дадеш това интервю.
   И аз благодаря! От мен най-добри пожелания и целувки!


Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 23.10.2013 09:05:47 отговори + 0 0
Ох, страхотна е
Браво за интервюто!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.10.2013 17:38:22 отговори + 0 0
Каква е тая мания симфоничният метъл да се нарича "готик"? Е*и му женския родител... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.10.2013 14:32:18 отговори + 0 0
Много добро интервю! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.10.2013 14:31:47 отговори + 0 0
Не останаааааааааа )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.10.2013 14:21:27 отговори + 0 0
Близо е ама ние сме далечееее Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 22.10.2013 14:11:16 отговори + 0 0
Айдеее, неделя е близо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".