Втори изключителен концерт на Mark Knopfler в София на 29 април

30 апр 2013, 02:49 ч. 2797 / 26 7
пред./следв.
Близо пет години след първото си гостуване у нас Mark Knopfler отново посети столицата ни. А когато музикант от такъв ранг реши да направи концерт в България, това няма как да не се превърне в дълго чакано и важно музикално събитие. Всъщност, всеки път, когато легендарният китарист, вокалист, текстописец и композитор тръгне на турне, нещата придобиват доста сериозни измерения. Нека да хвърлим само един бегъл поглед към сухата статистика, която очертава мащабите на поредната европейска обиколка на Knopfler: в рамките на 97 дни той ще направи 70 концерта, посещавайки 27 страни! Към това ще добавим и шестте поредни изяви, които бившият основател и фронтмен на една от най-известните групи в света на рок музиката DIRE STRAITS ще има в легендарната "Royal Albert Hall". Няма как да не ни радва фактът, че след като британецът е толкова популярен на Стария континент, той реши отново да посети малка България. Да, нашият музикален пазар не може да се сравнява със страни като Англия, Франция, Германия, Италия или дори Полша и Чехия, но обичта на българския фен към качествения рок е известна отдавна на всички. Доказателство за това беше концертът на Knopfler през 2008 г., когато Зала 1 на НДК бе изцяло разпродадена цели два месеца преди датата на събитието. Подобно нещо се случи и сега - билетите за изявата на Mark свършиха и се наложи организаторите от "Sofia Music Enterprises" да пуснат в продажба допълнително 500 правостоящи билета. Едно е ясно: носталгията по времената, в които DIRE STRAITS пълнеха стадиони навсякъде по света, е жива и днес. Дори и у нас. И без да има значение, че Mark Knopfler отдавна е затворил тази страница от дългата си музикална кариера, от близо 20 години записва и издава различен тип музика и основната част от сетлиста му е съставена от композиции, излезли от соловите му албуми.

   Като заговорихме за студийните творби на Mark Knopfler, няма как да не споменем и основната причина за тазгодишното му турне, а именно, излезлия през 2012-а "Privateering" - седми поред солов албум на китариста. Високото качество на този запис се дължи на композиторските умения на Knopfler от една страна и на изключителните музиканти, с които той се обгражда, от друга. Ядрото на групата му е непроменено вече две десетилетия и това важи не само за работата в студиото, но и за турнетата след всеки нов албум. Така снощи в НДК отново видяхме познати физиономии: Guy Flеtcher (клавишни, китара, беквокали), който помним още от времената на DIRE STRAITS (с него са записани прекрасните албуми "Brothers in Arms" и "On Every Street"), Richаrd Bennett (китара), концертирал повече от 17 години с Neil Diamond, а от 1994-а неизменна част от албумите и турнетата на Knopfler, Glеnn Worf (бас) и Jоhn McCusker (цигулка, флейта). Към тях наскоро се присъединиха Mikе McGoldrick (флейта, гайда), Jim Cоx (клавишни, акордеон) и Iаn Thomas (барабани), а самият концерт започна в 20:15 ч. с "What It Is" - песен, която явно доста се харесва и на Mark, и на феновете му, защото от 2000 г. насам задължително присъства в сетлиста му. Веднага след нея чухме цели четири нови композиции, сред които се откроиха бързата "Corned Beef City" и едноименната "Privateering". Песните от последния (засега) албум на Knopfler бяха приети добре от зрителите, които имаха удоволствието тази вечер да се насладят на чудесен звук и осветление. В допълнение, високото ниво на професионализъм, което всички музиканти показаха (не, че сме очаквали нещо друго от тях), допринесе за превръщането на концерта в едно доста качествено музикално събитие.

   Някои от представените соловите композиции на Knopfler са създадени в най-добрите традиции на DIRE STRAITS. Такъв бе случаят с "Hill Farmer's Blues", а веднага след нея се случи и това, което цялата зала чакаше с огромно нетърпение. Когато блестящата от светлините на прожекторите сребърна китара се появи в ръцете на Mark Knopfler, на всички е ясно какво ще последва. Първа STRAITS-класика за вечерта - романтичната "Romeo and Juliet", предизвиква видимо оживление сред зрителите. "Sultans of Swing" пък изправи на крака голяма част от публиката, а песента отново, както и през 2008-а, завърши с онова дълго китарно соло, което се е превърнало в запазената марка на Knopfler. Истинско удоволствие е в моменти като този, да се наблюдава с каква лекота и спокойствие той свири на китарата си, докато феновете пред него едва сдържат емоциите си. Тук някъде, за добро или лошо, дойде време и за кънтри забежките на Mark. "Done with Bonaparte", "Haul Away" (последната нова песен за тази вечер), "Marbletown" и "Speedway at Nazareth" може и да не са нещото, което голяма част от публиката искаше да чуе, но така или иначе този тип музика отдавна е част от биографията на Knopfler и концертите му няма как да минат без такива песни. А и нека не се лъжем - инструменталната част на "Speedway at Nazareth" е умопомрачително добра! И съвсем естествено, именно тя се превърна в един от най-силните моменти в целия концерт. Мехлемът за изтерзаните STRAITS-души дойде веднага след нея - 14-минутното съвършенство "Telegraph Road" накара всички бързо да забравят за кънтрито и да си припомнят времената на знаменития албум "Love Over Gold", който покоряваше световните класации през 1982 г. Страхотно китарно изпълнение на Knopfler, с което приключи и основната част на концерта.

   Възможно ли бе именитият китарист да си тръгне, без да чуем изяществото наречено "Brothers in Arms"? На този въпрос вече имаме отговор: да, за жалост е възможно. При това въпреки, че в първите два концерта от турнето (Букурещ и Истанбул) песента беше изсвирена. И вероятно групата ще продължи да я свири в следващите си концертни изяви. Mark, защо го причини точно на нас?! Частична компенсация за това музикално престъпление беше чудесно изпълнената "So Far Away", а финалът дойде с поредното красиво китарно соло, вплетено в "Piper to the Еnd". Ако трябва все пак да съжаляваме за нещо, свързено с този концерт, освен вече споменатото отсъствие на "Brothers in Arms", то това е липсата на разнообразие при избора на песни от ерата на DIRE STRAITS (и четирите композиции, които Knopfler изсвири, чухме и при предишното му гостуване), както и това, че я нямаше "Redbud Tree" - най-хубавата песен от новия му албум. Кои сме ние обаче, че да търсим кусури на музикант от такъв ранг? Към финала на този репортаж нека си припомним и още нещо, свързано с настоящото турне. Двата концерта в Москва и Санкт Петербург, които трябваше да се състоят в началото на месец юни, бяха отменени от Knopfler, поради системното нарушаване на човешките права Русия. Което показва и чисто човешката страна на Mark. Освен изключителен музикант, той е и човек, който винаги се е вълнувал от проблемите на обикновените хора. Независимо в коя част на земното кълбо се намират те. Можем само да се надяваме, че концертът снощи няма да е последната ни среща с него. Същото нещо си пожелахме и през 2008-а и ето, че желанието ни се сбъдна. Защо да не се случи пак?

   Сетлист от концерта на Mark Knopfler, състоял се на 29 април 2013 г. в София:
01. Whаt It Is ("Sailing to Philadelphia" - 2000)
02. Corned Beef City ("Privateering" - 2012)
03. Yon Two Crows ("Privateering" - 2012)
04. Seattle ("Privateering" - 2012)
05. Privateering ("Privateering" - 2012)
06. Father and Son (instrumental) ("Cal" soundtrack - 1984) / Hill Farmer's Blues ("The Ragpicker’s Dream" - 2002)
07. Romeo and Juliet (Dire Straits song, "Making Movies" - 1980)
08. Sultans of Swing (Dire Straits song, "Dire Straits" - 1978)
09. Done with Bonaparte ("Golden Heart" - 1996)
10. Haul Away ("Privateering" - 2012)
11. Marbletown ("The Ragpicker’s Dream" - 2002)
12. Speedway at Nazareth ("Sailing to Philadelphia" - 2000)
13. Telegraph Road (Dire Straits song, "Love Over Gold" - 1982)
Бис:
14. So Far Away (Dire Straits song, "Brothers in Arms" - 1985)
15. Piper to the Еnd ("Get Lucky" - 2009)
Ози


   В галериите на сайта ни може да разгледате и близо 40 снимки от концерта на Mark Knopfler.

mark knopfler live in sofia
mark knopfler live in sofia


Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Георги Атанасов 6.05.2013 19:00:16 отговори + 0 0
Много обичам анонимните! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.05.2013 19:00:57 отговори + 0 1
а всичките над 4000 човека публика добре ли ги огледа? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Георги Атанасов 1.05.2013 18:56:14 отговори + 0 0
Не видях много от нашите известни рокаджии-музиканти там. А трябваше! Да видят как се свири и защо нещо българската музика не се слуша. А после да ми дават рекламата с хладилника... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Теодора Наплатанова 1.05.2013 15:59:51 отговори + 0 0
Невероятен професионалист ,винаги ми доставя огромно удоволствие да го слушам .ВЕЛИК Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сашка Бояджиева 30.04.2013 13:49:43 отговори + 0 0
Прекрасен концерт и страхотно изживяване. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Славина Иванова 30.04.2013 11:51:26 отговори + 0 0
Ози, изчерпателен и точен, както винаги...благодаря за чудесното ревю. Поздрави
Славина
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

фен 30.04.2013 10:37:01 отговори + 0 0
Музиката на Марк може да се определи само с една дума - Вълшебна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".