FIREWIND стопиха ледовете в София

19 дек 2010, 00:36 ч. 715 / 8 29
пред./следв.
В съботната вечер на 18 декември с ексклузивно почти двучасово шоу FIREWIND, водени от настоящия китарист на Ozzy Osbourne - Gus G., за трети път споделиха своя плам с българските си фенове. Гръцките пауър метъл герои се представиха на обичайното си високо ниво въпреки рехаво запълнената зала, липсата на оригиналния им басист Petros Christo и непредвиденото закъснение на полета на певеца им Apollo Papathanasio, който пристигна буквално минути преди началото на концерта.

   Украсената с празнични гирлянди и отскоро климатизирана зала “Юбилейна” на ВТУ-София приюти около 300 ценители – неочаквано скромна на брой публика за FIREWIND, които при предишните си две посещения (като подгряваща група на първия в България концерт на KAMELOT през 2008 г. и като хедлайнери в препълнения клуб “Blue Box” в началото на 2009 г.) предизвикаха истински ураган от емоции. Но емоции не липсваха и тази вечер.

   С характерния за организаторите от “ABV Pro” професионализъм вратите на залата отвориха няколко минути след 19 ч., но пред събиращите се фенове музикантите от подгряващата група PSYCHO CHOKE трябваше набързо да донастроят инструментите си, тъй като само малко преди това FIREWIND (все още без Apollo, който за щастие вече беше в самолета от Будапеща) бяха слезли от сцената след своя саундчек. Така младата метълкор банда от Солун се запозна с българската публика в малко неформална и непредвидена обстановка, но пък вокалистът им Al Roy с усмивка каза: „Сега ще слезем от сцената, ще се преоблечем и след 10 минути пак ще сме тук и искаме да ви видим как полудявате!”

   Речено – сторено. Точно в 19:40 PSYCHO CHOKE излязоха под прожекторите, като особено впечатляваше със сценичната си персона единият от китаристите, Bax, който носеше подобна на намордник маска. Стегнатият, ударен и гневен метълкор на младите гърци бързо успя да грабне част от публиката, като в залата се освободи едно пространство, в което шепа ентусиасти и почитатели на екстремните забавления си оформиха малко, но надъхано пого. Зрителите пред сцената подскачаха и дори припяваха на някои от рефрените, докато Al Roy благодареше за подкрепата и топлия прием.

   Сетлистът на PSYCHO CHOKE съдържаше четири парчета, дописани на ръка, което вероятно означаваше, че престоят на квинтета от Солун на сцената беше удължен заради закъснението на полета на Apollo Papathanasio. Феновете обаче нямаха нищо против, защото последните две от тези парчета дори още не бяха записани в студио и се свиреха ексклузивно на живо (нямаме ги и в сетлиста по-долу, защото бяха обозначени само като NFO1 и NFO2). Един час след началото на сета си младите гърци се оттеглиха и бяха изпратени с аплодисменти. А само няколко минути по-късно те излязоха сред публиката и бяха лично поздравени от не един и двама нови свои фенове.

   Малко след 21:30 прозвуча симфонично интро и на подиума си се качи новият барабанист на FIREWIND Michael Ehre, съпроводен от нетърпеливите ръкопляскания и викове на публиката. Последваха го клавиристът Bob Katsionis, басистът Marios Iliopoulos (свирил преди години заедно с Gus G. в NIGHTRAGE и заместващ понастоящем титуляра Petros Christo, който не можеше да присъства поради семейни ангажименти), самият китарен герой Gus G. и накрая – вокалистът Apollo, който на косъм да се размине с това си участие.

   За радост на присъстващите, това не се случи и FIREWIND направиха прекрасен предпразничен подарък за всички, които бяха уважили групата и концерта й в София. Вихрено се втурнаха в откриващата композиция от пресния си албум “Days of Defiance” – “The Ark of Lies” – и макар че музикантите за първи път свиреха на живо пред европейска публика новия си материал, веднага си пролича, че българските фенове са запознати с най-актуалното творчество на любимците си и с цяло гърло припяват на Apollo. По време на първите две парчета някои от инструментите малко глъхнеха, но скоро това беше поправено и през останалата част от вечерта се насладихме на чудесен звук и пламенно изпълнение на гръцките пауър метъли.

   “Days of Defiance” бе представен от четири песни, всяка от тях посрещната горещо и изпята заедно с Apollo, който показа високата си класа на рок вокал. Gus G. сновеше из сцената, а от грифа му още малко и щеше да започне да се вдига пушек. Младият китарист свиреше с обичайната си увереност, лекота и замах, но в осанката му вече имаше повече звезден блясък – все пак пред нас стоеше човек, който имаше честта да работи с живата легенда на метъла Ozzy Osbourne. Bob Katsionis правеше ту атмосферични, ту живи и стрелкащи включвания с клавира си, а на няколко пъти го видяхме и да държи в едната си ръка китарата, а пръстите на другата да бягат по клавишите – както само той си може, през цялото това време с широка усмивка на лицето и с активен контакт с публиката. На шоуто и на феновете се радваше и Marios Iliopoulos, който прекрасно се вписваше в екипа, макар и да беше в него само по заместване. Барабанистът Michael Ehre показа възможностите си в ударно соло, такъв шанс бе даден и на клавира на Bob и, естествено, на китарата на Gus.

   Едва ли остана разочарован фен на FIREWIND, защото музикантите представиха и шестте албума от последните девет години история на групата. Прозвучаха и бързи и хитови химни като “Head Up High” и “Mercenary Man”, и по-баладични парчета като “My Loneliness” и “Angels Forgive Me”, и култовият инструментал “The Fire and the Fury”, и дори танцувалната кавър-версия на хита от “Flashdance” – “Maniac” – за която Apollo подкани публиката да се раздвижи, хората с охота приеха предизвикателството и след това вокалистът благодари, че сме успели да превърнем една банална и клиширана песен в метъл. Заслугата, разбира се, беше основно на групата.

   Когато малко след 23 ч. героите слязоха от сцената, скандиранията “Firewind, Firewind!” и овациите бързо ги върнаха обратно за още три парчета, от които с особен хъс и плам бе изпълнено “Into the Fire” от “The Premonition”, а с хита “Falling to Pieces” беше увенчан завършекът на това пауър метъл празненство.

   За тези, на които бяха останали сили да се придвижат под дъжда до столичния бар “The Black Lodge” (да, дори снегът по улиците поддаде под напора на “Огнения вятър”), купонът продължи с автографи, снимки и наздравици с Gus, Bob и Marios, които отделиха малко повече от час, за да се срещнат лично с феновете си.

   Ето и пълни сетлистове на двете групи от състоялия се на 18 декември 2010 г. концерт на FIREWIND в зала “Юбилейна” в София:

Сетлист на PSYCHO CHOKE:
01. Death By Words
02. Swamp
03. Streetwise
04. Get Myself Alone
05. Freedom in a Bottle of Scotch
06. Get Down
07. Obey
08. Psycho Choke
09. Dummy
10. Stand Up

Сетлист на FIREWIND:
01. The Ark of Lies
02. Head Up High
03. Destination Forever
-Keyboard Solo-
04. Angels Forgive Me
05. World on Fire
-Guitar Solo-
06. The Fire and the Fury
-Drum Solo-
07. Insanity
08. Heading For the Dawn
09. Chariot
10. My Loneliness
11. Mercenary Man
12. Brother's Keeper
13. Till the End of Time
14. Maniac
15. Tyranny
Бис:
16. Into the Fire
17. I Am the Anger
18. Falling to Pieces
Florimel

още за:

FirewindGus G


Коментари   (29)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 22.12.2010 09:15:39 отговори + 0 0
@един от тях - 2010-12-20 21:22:36
за сведние концертът започна на време, а FIREWIND ни изхакаха с 2-часов сет, та сигурно ти се е видяло длъжко. Подгряващите пък свириха по-дълго, поне според репортажа. Б.ахти, искам пак!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.12.2010 18:12:06 отговори + 0 0
Просто най-добрите, няма какво друго да се каже Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

един от тях 20.12.2010 21:22:36 отговори + 0 0
Страхотен концерт! Въобще не ме интересува, че концертът като цяло закъсня, че подгряващите били еди-какви си. Бях дошъл заради Firewind и получих всичко, което очаквах - че даже и отгоре. Наистина, твърде малко хора присъстваха, а шоуто си заслужаваше. Дано скоро ги видим пак - отново надъхани и нахъсани да дадат най-доброто от себе си. Както го направиха и онази вечер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 20.12.2010 09:11:05 отговори + 0 0
@ De Moll - 2010-12-20 08:47:49
+1
Отвяха ни буквално! Който не дойде, не знае какво е пропуснал! Която - също )))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

De Moll 20.12.2010 08:47:49 отговори + 0 0
Велик и незабравим концерт . Файъруинд просто оставиха душите и музиката си в София. Наистина който не дойде може само до съжалява. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Влади 20.12.2010 00:42:30 отговори + 0 0
Страхотен концерт!!!Издуха ни огнената стихия!!!
Иначе за подгряващите,това не беше никакъв метакор,ами пълна изгъзица,чак ми стана смешно кат ги гледах Металкор е да свирят нещо в стила на Trivium,или на Bullet,а аз не сух нищо подобно!!!Както и да e,бях там единствено заради Firewind и останах много доволен от видяното!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.12.2010 21:42:32 отговори + 0 0
@SepulTеraHead
Моля те, вземи научи кой стил как звучи и после се изказвай - сериозно. :]
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SepulTeraHead 19.12.2010 20:26:56 отговори + 0 0
Моля ви се, наистина, не наричайте неометъли "метълкор" - сериозно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.12.2010 19:54:22 отговори + 0 0
Да, наистина.Кога ще видим пълния репортаж?Иии снимките. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фуфи 19.12.2010 19:31:47 отговори + 0 0
Е, аре де! То стана утре! Качвайте ги тия снимки, пишете го този разказ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Бате Бойко 19.12.2010 16:50:05 отговори + 0 0
Тодор Батков също! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бате Бойко 19.12.2010 16:48:53 отговори + 0 0
Анонимен - 2010-12-19 13:57:20
бате харо и бате ваньо - надушвам сблъсък на титани!
---------------------------
Никой не може да ме имитира, защото Бате Бойко е единствен и неповторим, всички други батковци да взимат пример от мене! Ге-не-рал и Министър-председател на България!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BlackAdder 19.12.2010 16:14:42 отговори + 0 0
Чудесен завършек на концертната 2010 година! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.12.2010 13:57:20 отговори + 0 0
бате харо и бате ваньо - надушвам сблъсък на титани! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

damageplan 19.12.2010 13:19:00 отговори + 0 0
@ BateVanyo адаш кво толко си ги хареесал тези Psycho Choke нищо особено , поредната бездарна нео група Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Kreator 19.12.2010 12:47:09 отговори + 0 0
Може да бяхме малко , ама направиха знаменита вечер . Нямам врат . Беше велико !!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

angel88 19.12.2010 12:27:43 отговори + 0 0
Залата е с климатик вече и не е куца-за 550-600 човека е перфектна,па и 700-750 човека става,но на Териън бехме над 1000- и без климатик-за тва беше ад Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.12.2010 12:11:27 отговори + 0 0
обидно малко публика за група като Firewind Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.12.2010 12:11:00 отговори + 0 0
BateVanyo -

"Подробен разказ, придружен от фотогалерия от концерта на FIREWIND ще ви предложим утре,"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ga-a 19.12.2010 12:01:11 отговори + 0 0
Ако организаторите не спрат да ползват куцата зала, вероятно следващия път няма да има и 150 души... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


BateVanyo 19.12.2010 12:00:13 отговори + 0 0
Подгряващи бяха Psycho Choke (Гърция), които ми направиха много добро впечатление и се учудвам, че katehizis не споменават нищо за тяхното изпълнение. Вярно, че родните и по принцип феновете не са много отворени към новите неща, но макар и в различеn стил Psycho Choke са виновни за болките във врата ми тази сутрин. Запознах се с момчетата - готини типове. Пожелах им Wacken за 2012 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bo 19.12.2010 11:56:02 отговори + 0 0
Psycho Choke - бяха доста добри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

manowar82 19.12.2010 11:44:12 отговори + 0 0
коя беше подгряващата група? никъде няма инфо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фуфи 19.12.2010 11:43:11 отговори + 0 0
Беше страхотно! Групата беше супер, климатиците също- няма от какво да се оплача! Публиката беше много малко, но пък така на нас ни беше по- удобно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bateharo 19.12.2010 02:52:50 отговори + 0 0
Прекрасна атмосфера,климатиците работеха добре,групата се раздадоха на макс-ние феновете-също! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


SepulTeraHead 19.12.2010 01:48:12 отговори + 0 0
Харесаха ми повече отколкото очаквах. Много хубав концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.12.2010 01:48:07 отговори + 0 0
@ saw: абе тя публиката...и 100лв. билет да и сложиш, пак ще е рехава :> Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

saw 19.12.2010 01:20:12 отговори + 0 0
Много оскъдна публика за съжаление. Поне не са се издушили . Малко намалете цените на билетите. 42 лв. за Firewind... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fobos 19.12.2010 01:18:33 отговори + 0 0
Прекрасен концерт! Размазаха ни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".