Официална позиция на "Art BG" във връзка с обвиненията на "Музикаутор"

21 апр 2010, 22:35 ч. 1090 / 11 46
пред./следв.
По-долу може да прочетете официалната позиция на промоутърите "Art BG" по случай възникналия пореден скандал с обвинения от страна на дружеството за колективно управление на авторските права "Музикаутор" за дължими отчисления при организиране на концерти на чужди изпълнители в България.

   "Музикаутор" използват концерта на Haggard и наскоро обявения на Scorpions, за да вдигат шум около себе си. Знаем, че много от другите промоутъри също гледат да уреждат взаимоотношенията си директно с творците и авторите или техните изрични пълномощници в съответните страни.

   Ето и какво коментира композиторът и лидер на Haggard Azis Nasseri по повод изнесените в медиите твърдения за концерта в Пловдив в понеделник, 19 април:

   "Благодарим, че ни поканихте отново в България. За нас бе удоволствие отново да работим безпроблемно и точно с вас. Нямам никакви претенции във връзка с авторските права върху изпълнените от нас композиции в Летния театър в Пловдив, всички права са уредени с мен и ще се радвам отново да гостуваме във Вашата страна."

   "Арт BG" урежда взаимоотношенията си пряко с артистите, творците и съответните автори по максимално бърз и коректен начин за съотвените културни събития.
   "Арт BG" подкрепя изразената наскоро принципна позиция на основни български промоутъри, че няма прозрачност как се разходват средствата на "Музикаутор" – не се представя информация как се събират вземанията, не е ясно колко точно средства от огромните постъпления от съответния концерт или излъчване в радио и телевизия получава конкретният автор, а плащанията към творците се забавят по една година и повече.

   Заявенате от страна на "Музикаутор" претенция в размер на 7 процента от прихода е безумна и само една много малка част от нея реално би отишла при творците. Подобни претенции придават на "Музикаутор" вид на една подобна едва ли не рекетьорска организация. В САЩ и други развити страни отчисленията за културни събитя са в размер на 1 до 2,5 процента.

   Съществува огромно несъответствие във връзка с процентното отчисление на авторски права за отделни песни в един цялостен концерт, в който отделният изпълнител има съвсем малка част от целия репертоар и в подобни случаи "Музикаутор" претендират за 7 процента от брутния приход, което е пълен абсурд!

   Съвсем скоро "Музикаутор" разпространиха информация, че някои от най-големите български компании, оргазниизарли и коцнерти на стадиони (Metallica, Kiss, Lenny Kravitz и др.) дължат 300 000 лева. Безумните претенции за 300 000 към "Арт BG" удивително съвпадат с гореспоменатата сума. Явно "Музикаутор" не умеят да смятат. Щеше да е смешно, ако не беше жалко.

още за:

Art BgMusicautor


Коментари   (46)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Lissoo 23.01.2011 15:46:11 отговори + 0 0
Г-н Маричков,не знам какво защитавате, но се натрупаха много въпроси на които като гледам нямате никакво желание да отговорите. Да накарате хората които са прочели статиите за МА да застаната на ваша стана и да ви защитят като организация. Явно всичко е истина, гузен сте и не смеете за се защитите пред фирмите, а какво остана пред на потребителите, които мислят за Вас и организацията ви доста по-лоши нещта. Явно сте забравили годините когато сте си изкарвали парите с музика и сте решил да станете бизнесмен и да обирате всичко каквото и от където докопате. То всичко се връща. Пазара ще ви изхвърли не ние потребителите, а ПАЗАРА.
Пожелавам Ви успех и ако не разберете че за хора които прибират комисионни времето беше преди 15 годинки Ви пожелавам един ЧУДЕСЕН, НЕВЕРОЯТЕН И БЪРЗ ФАЛИТ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

мария 26.04.2010 14:32:36 отговори + 0 0
Музикаутор=паразитни пиявици!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 24.04.2010 23:40:30 отговори + 0 0
Абе, кво ги мислите Арт БГ - те са със солидни адвокатски позиции.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бьоф Строганов 22.04.2010 23:31:12 отговори + 0 0
Вижте ся, чичо Кирчо Маричков има нужда от кинти и нема да позволи да го прескачат.
Че посредникът винаги е ***** - ****** е!
В конкретния случай - **************!

Но, хей, знай, някой ден листа се обръща...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе! 22.04.2010 22:26:06 отговори + 0 0
Анонимен - 2010-04-22 11:43:17 съм.
@ другите анонимни и Язе - мнооого горчивина във ваште души...

От спорове наистина няма смисъл...
Със закона за авторско право се заглавичквам от 12 години и имам всичко написано по темата от 56-та година насам. Запознат съм и със световните практики. Българската практика е взаимствана от западните + типичната българска лакомия и измекярщина.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 22.04.2010 21:33:49 отговори + 0 0
да му седнем на мустака Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 21:23:42 отговори + 0 0
"Музикаутор" искат да лапат пари наготово. Това да не е държавна институция?! Не е! За тази цел си има Министертво на културата на Република България. Само то може да предявава финансови претенции и то при положение, че се оповава на приети държавни закони.

Схемата е една и тя трябва да се следва. От продажбата на билети се отделя ДДС. Другите разходи са косвени към държавата. Например, плаща се наем за зала и вече управителите на залата си плащат техните данъци за помещението към държавата. А артистите си взимат хонорара и всички са доволни.

Промоутърите на концерти в България като цяло са си мошеници, но "Музикаутор" са най-големите такива в бранша, чакащи пари наготово, които всъщност не им се полагат!

"Музикаутор" трябва да бъде ликвидирана!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен - 2010-04-2 22.04.2010 20:39:44 отговори + 0 0
Анонимен - 2010-04-22 11:43:17 съм.
@ другите анонимни и Язе - мнооого горчивина във ваште души. Не четете кво пиша, нито съм писал че ма имат право, нито претендирам да съм запознат с цялата ситуация - не ме засяга грам. Дадох пример за да внеса яснота как работи музикаутор и подобните организации в чужбина - ако искате четете и разберете кво пише ако не щете недейте. Както и да е не ми се влиза в безмислена лайномятаница.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 16:37:23 отговори + 0 0
браво на Язе
а за човека по долу, който обясняваше че МА всъщност имат право, бих искал да добавя нещо - ако аз си предоставя правата за музиката и контрола анд тези права на организация за МА тогава те могат да гонят промоутъра който ме кани...даже излиза че могат и мен да гонят че съм свирил собствената си музика. Ако обаче аз държа правата си, аз имам право да ги предоставям на когото реша и както реша. А в случая правата за излъчване (по радио и ТВ), продаване на дискове и свирене на живо (на собствените парчета) са коренно различни неща и се уреждат от самата група (или този който държи правата на нейната музика). В случая Хагард заявяват че няма проблем, значи няма. И само да добавя нещо през което съм минал - правото да свириш собствена музика на концерти е съвсем различно нещо от правото да я продаваш, дори да предоставиш пълни права на някого за излъчване или продаване, това не означава че той държи и правата ти за свирене - това се урежда от отделен закон (не съм толкова вещ че да посоча точен закон, член, алинея и т.н. но съм се консултирал със знаещи хора)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

пак Язе! 22.04.2010 13:15:41 отговори + 0 0
Аман от гении и от Мюзикаутор, и от разни такива паразити! Няма ли кой наистина да сезира прокуратура, конституционния съд, Европейски съд или друг правораздаващ орган, та да внесат поправки в закона?! Тези наистина се мъчат да си разиграват коня безнаказано и няма кой да ги спре, защото закона не ги контролира Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Язе! 22.04.2010 13:05:56 отговори + 0 0
Анонимен - 2010-04-22 11:43:17
Чуствам нужда да внеса малко яснота как работи музикаутор и подобните организации в чужбина (с риск да ме прокълнете с металическа клетва)....и т.н.

Явно си специалист в авторското право, за да даваш подобни разяснения. По твоите думи обаче, излиза че група Х се опитва да изкарва 2 пъти пари за едно и също нещо - един път от хонорара си като артист-изпълнител, втори път като композитор и тектописец. Да ама не! Когато в договора са живо изпълнение залегне клауза за уреждането на СРОДНИ ПРАВА и артиста-изпълнител каже "няма проблем" - това означава, че третата страна (и нейните партньори) не участва в пазарлъка.
От друга страна проблема е малко по-встрани. По-долу съм написал едни 6 въпроса (като Анонимен), прочети ги.

1. Мюзикаутор искат пари авансово, за несъстояло се (към тогавашния момент) събитие, при условие че те самите са поставили регламент, по който това няма как да стане. Всичко останало е опит за изнудване и измама. А в конкретния случай - поредния опит на МА за евтин популизъм.

2. Дори държавата не облага с данък нереализирани приходи - защо МА се опитва да са по-големи от държавата?

3. Основната функция на Мюзикаутор, GEMA и т.н. организации е УПРАВЛЕНИЕ НА СРОДНИ ПРАВА.

4. Миналата година имаше подобна кампания срещу Жокер Медия (доколкото си спомням, но може и да греша промоутъра). Тогава размера на отчисленията беше 5 (пет) процента. На АРТ.БГ са поискали 7 (седем) процента, а в момента, в документите публикувани на сайта на МА пише 10 (десет) процента. Кое е вярното и защо размера на отчисленията се променя с темпото на валутен курс?

5. Размера на отчисленията е нереално висок - 5/7/10 процента от БРУТНИЯ ПРИХОД на едно шоу. Едно шоу само по себе си е продукция, в която участват организатора (като продуцент), тон-режисьор, осветител и т.н. Тези хора също имат права. В съпоставка комбинацията текст/музика/аранжимент е само малка част от цялото събитие.

Ще ме извиняваш, ама това е меко казано налудничаво и по-скоро има за цел да докара пазарния сегмент до фалит.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 13:05:01 отговори + 0 0
@Анонимен - 2010-04-22 12:17:29
теоритичният резултат е в полза на ХАГАРД:
1. Взели са си отчисленията ВЕДНАГА (с не след 2 г. - 1 за МА и 1 за Гема). След 2 г. я камилата, я камиларя.
2. Взели са си пълния размер - колкото са ДОГОВОРИЛИ. А не колкото ще реши МА и после ГЕМА.
3. Взели са си парите ГАРАНТИРАНО, а не в зависимост колко хора са дошли или не.
На далавера са отвсякъде и после ПАК искат да идват. Чети какво пишат САМИТЕ Хагард.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 13:00:14 отговори + 0 0
@Анонимен - 2010-04-22 11:43:17
понеже си частично запознат с положението - което е по-лошо от това нищо да не знаеш по въпроса, нека да внеса яснота: по нашия и по всеки друг закон, няма проблем АВТОРЪТ (изпълнител в случая) да уреди отношенията си с Организатора ДИРЕКТНО - без посредничеството на МА или подобни организации. Това е изконно право на автора, независимо дали преди това се е разбрал с МА или ГЕМА. След като Арт БГ са се уредили директно с ХАГАРД - това е и друго няма.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 12:17:29 отговори + 0 0
Камен от Клеймор - тва за кръвопийците ок, но теоретичния резултат ше е че хагард или който и да е нема си земе отчисленията от авторските, и хм - в крайна сметка бойкотираш групата вместо посредника

Което не е идеята нали така?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Камен от Клеймор 22.04.2010 11:46:07 отговори + 0 0
Законът за авторското право може да се тълкува различно,в зависимост от способностите на адвоката... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Камен от Клеймор 22.04.2010 11:44:07 отговори + 0 0
А и да подкрепяме изцяло Арт БГ в тяхното решение ,както и всички промоутърски компании да не плащат нито стотинка на кръвопийците!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 11:43:17 отговори + 0 0
Чуствам нужда да внеса малко яснота как работи музикаутор и подобните организации в чужбина (с риск да ме прокълнете с металическа клетва).

Та значи - да приемем че групата Х, която е от Германия, е сравнително разработена и популярна група, с приличен брой излъчвания/изпълнения и т.н. на репертоара си.

За да получат отчисленията (които им се гарантират от закона в съответната страна, затва беше и тва шоу със синхронизирането на нашто законодателство с европейското по отношение на авт. и сродните му права), групата Х отива при съответната организация която се занимава с тия права - в случая на Германия това е GEMA, и казва - ето ги наште парчета, искаме да ги включите във вашия каталог. Ок - ок.

Групата обаче идва и свири в Бг. Тогава съответната организация за авт. и т.н. права, която за зла участ е музикаутор, казва - в случая на промотера - на концерт който вие сте организирали, е изпълнена музика на групата Х. И понеже ние имаме двустранен договор с GEMA за авторските на изпълнителите от техния каталог, вие трябва да ни дадете толкоз процента, които през нас ше идат в GEMA и от GEMA в групата Х. Като тва нещо с парите става от тая година за следващата, както е всъщност навсякъде. Както и процента е в зависимост от печалбата и т.н. Описано е в закона, който е на чудния сайт на музикаутор. АРТ бг, които както разбирам имат опит в правото, им убягва че квото и да си говорил и подписал с групата и/или техния мениджър, се отнася за концерта и за бирите, но парите за авт. права минават по съвсем друг път, защото са предмет на договора на групата Х с GEMA, не на договора на АРТ с мениджъра.

тл;др със схема:

авторските:
Haggard(de) <- GEMA(de) <-> musicautor(bg) <- promoter(bg)

за бирата и концерта:
Haggard <- manager (stageblast.de) <- promoter(bg)

п.с. - тва с GEMA е хипотетично, на сайта им не можах да намеря списък с изпълнителите, така че нямам реална представа дали точно GEMA представляват Haggard, предпопагам че да иначе музикаутор едва ли щяха да си отворят устата, поста е само с цел да изясни разликата между едните пари, другите пари, договора на промотера с мениджъра и т.н. за да не пишат емоционални глупости разни хора.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Камен от Клеймор 22.04.2010 11:42:31 отговори + 0 0
Във връзка със тези изявления на Мюзикаутор - заради неуредиците в закона за авторското право техните претенции могат да се тълуват като законни ,ако имат сключени договори със страна представляваща авторските права на музикантите в чужбина и те като трето лице възоснова на договора да се опитат да приберат дивидент(който предполагам всички знаете къде изчезва)....НО медалът има и друга страна -при пряко уреждане на спор за авторските права между автора и организатора на копнцерта ,следва да отпадне правото на трети лица да се месят вправните им взаимоотношения.Всеки който иска може да се запознае с АБСУРДНИТЕ условия ,които Мюзикаутор НАЛАГА на всеки промутър или организатор на концерти,на тяхната официална страница...Не ми се иска да изреждам интересните условия като например:"допускане на лица оторизирани от Мюзикаутор за одит на произволни концерти с пряк достъп до всякакъв вид финансова и друг вид документация,предоставяне на списък с кавърите които изпалнява дадена група сразчет до секунда от продължителността на песената ,за което се плаща на минута (от организатора на концерта) на Мюзикаутор за използването на чужди авторски права..." и т.н. -цитатът не е буквален ,но се сещатате каква е картинката.Българския автор получава стотинки от правата си за излъчване по радио и телевизия на собствената си песен ,но ако изпълнява кавър дължи по 20 лева на минута на Мюзикаутор...Честито на печелившите...Rockfire един приятелски съвет-спри да намесваш името на бандата ни за щяло и не щяло-ако си обиден на някого лично, пиши му там и мейли и си водете кореспонденция,защото започва сериозно да ме дразни писането на глупости в тази коментарна секция.Тя е предвидена за коментар на новините ,а не за лични нападки.Има друго място за уреждане на отношенията като възрастни хора....Това е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 10:47:08 отговори + 0 0
и да допълня - ако този който е дошъл не е свирил и пял своя музика а на произволен друг автор
тогава си е НЕГОВА работа да си урежда отношенията с другия автор. той му позвла песните - той да се грижи за права и т. н.
и тогава може да има организация при която да се отиде и да са каже
Аз имах концерт в София и спечелих от него 10 хил. евро. Ама пях две песни на Пинк Флойд.
Ето ви тука 200 евро - пратете ги на носителите на правата на тези песни
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 10:44:26 отговори + 0 0
Еврейска работа. Искат да защитават правата на HAGGARD, в "полза на" HAGGARD, от самите HAGGARD.
От това по-чифутско цицане - здраве му кажи ...
ART BG - не се давайте !!! Не плащайте и без това излишните заплати на едни паразити и циреи !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 22.04.2010 10:44:07 отговори + 0 0
Петре здравей!
Здрасти!
Ще ми продадеш ли колата си?
Да - 5000 лева.
Окей! Ето ти 5 бона.
Мерси - ето ключовете и да вървим при нотариуса.

6 месеца по-късно:
Търся Гошо.
Гошо е на телефона.
Преди 6 месеца Пешо ви е продал една кола за 5000 лева.
Да.
Сега дължите още 500 лева на Пешо, които ще вземем ние. Но като ги вземем ще си задържим 50% за нашите разходи а останалите 250 лева ще дадем на Пешо след една година.

---------------------

Това беше първата аналогия която ми хрумна.
Моля да не се бърка с данъци, такси и др. свързани с покупка на автомобил.
ЗАЩОТО
тук се казва, че това били пари за автора на музиката.
който е дошъл, ял и пил е за сметка на организатора, получил е хонорар и си е отишъл по живо по здраво.
от своя срана ако организатора е реализирал печалба и я е декларирал - той си е платил данъка на нея.

И после - КВО - дай още 5 бона за авторите.
И защо да не ги дам директно на тях?
Защото като ни ги дадеш на нас ние ше си задържим половината да има и ние кво да ядем
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пацо 22.04.2010 09:55:57 отговори + 0 0
Ами така е то, Кирето не може след толкоз години хрантутене от чуждото творчество (и от Партията-Майка, естествено) да измисли някакъв нормален начин да вади кинти. Само че сега Партията я няма и трябва да цоца от промоутърите и феновете (при това от рок-феновете, нали е "рокаджия" и той). Що не вземете и Юзбашията при вас в Мюзикаутор, че и ония отрепки от НМА, таман сте си всички лика-прилика, пък и да сипем напалма на едно място, че няма смисъл да се хаби материала за отрепки като вас! Кърлежи долни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 09:09:25 отговори + 0 0
Паразитна паракомунистическа организация без капка срам! Четете какво ви говорят от Хагард! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AryanRocker 22.04.2010 05:36:05 отговори + 0 0
Тва е само вдигане на шум, който та бъде шибана маска на отпадналите дати и концерти. Нашибайте се от арт бг и всички други нещастници, тва ващо е шибана подигравка ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 00:44:15 отговори + 0 0
Дано Арт.БГ да имат времето, нервите и парите да разкостят МА. Но май е време и ние феновете да помогнем с нещо по въпроса. Изчетох целия закон и не намерих такова нещо като контрол над такава организация. А башибозука се възползва и се мъчи да граби. Ето го примера с Хагард: Ами ако те не са членове на такава организация или организацията на която са членове няма договор с МА - на какво основание тогава търсят пари? А къде има черно на бяло потвърждение, че наистина имат договор и какво им позволява този договор? Всичко е завоалирано и постоянно се мъчат да извиват на хората ръцете. "Организация с нестопанска цел" - дрън-дрън-та-пляс! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Mrazek 22.04.2010 00:08:37 отговори + 0 0
Колкото до Щурците - 25 години бяха хрантутени от партия, комсомол, държава, Балкантон... ама първи пропяха "аз не съм комунист"... Сега Кирето запя "аз съм баш капиталист"... ама партията, комсомола и Балкантон се заменят с някаква монополна организация, която има абсолютното право да извива ръце, както на големите промоутъри, така и на клубове, че и читалищни дейци.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mrazek 22.04.2010 00:04:13 отговори + 0 0
Кирчо "мустака" да си подписва договори и да си плаща музикауторството на ЩУРЦИТЕ... Може някъде в Германия, безспорно "бяла" страна, HAGGARD да имат договор с тамошната организация и да си получават начисленията за авторските права, тия паразити се възползват от този факт и ламтят. Музикантите не получават ли хонорар? Не декларират ли данъци върху него? Време е да се спре с тия "авторскоправни" абсурди... и тази паразитна и рекетьорска структура да бъде озаптена. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 23:58:45 отговори + 0 0
криза е, Кирчо и ко са я закъсали явно... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

герасим ловеч 21.04.2010 23:53:58 отговори + 0 0
Трагедия-паразитите пак са гладни и чакат да пият жива кръв...
ЦЖалко за феновете,музикантите и организаторите на концерти.
Добре,че Арт бг немат договор с тия същаства.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 23:46:25 отговори + 0 0
Поздравления за Арт Бг.Кирчо Маричков и хората му се излагат като кифладжии-срамота!!!

п.п. и Нека Щурците си платят за 45 години свирене на кавъри и плагиатство!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


risk_ 21.04.2010 23:33:25 отговори + 0 0
Кви са тия паразитни създания около Кирчо Маричков?! До толко ли закъсахте бе,че хептем пощръклехте-300 бинки искат за некви малки концертчета,ами за Мадона значи милиони сте лапнали,гадове лакоми?!
А от чалгата-кво,май ви е страх?!
Твърдо подкрепям Арт Бг и другите промоутъри,които се опитват да бачкат директно с артистите или с техните чужди представителства.Наще Музикаутор са подли твари!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dementor 21.04.2010 23:26:29 отговори + 0 0
И Том Ангелрипър да им разпори каските на лакомите паразитчета.Подкрепям твърдо организаторите от Арт BG Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гергана милева 21.04.2010 23:23:47 отговори + 0 0
Евалата на Арт БГ и на Клеймор!Рекетьорите-паразити от Музикаутор воглаве с Киро Маричнов съвсем изперкаха!
Нека Щурците си платят стотиците хиляди или милиони за кражбите и кавърите дето ся изпълнявали на Бийтълс и други западни банди повече от 40 години....
Гадове!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 23:23:30 отговори + 0 0
Всички банди които са канали АРТ Бг да дойде по един член от тях от тях и да отидат при тия капути от Мюзикаутор и пред тях да заявят кви са им претенциите!Искам да видя Мем от Exumer как ще пръсне тиквата на Маричков)) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

възмутен рок фен! 21.04.2010 23:20:59 отговори + 0 0
Ха,ха,ха тия плазмодии от Музикаутор пак изпълзяха и исклат лапачка.
Я да сметнеме само от грандиозните концерти на стадиони тази година ква лапаница ще направат,и то много грубо на ангро-Металика Рамщайн и компания-средно около 80-90 хиляди човека публика + 50 хиляди от Диси + 20 хиляди от Елтън Джон + 20 хиляди от Каварна феста(за 3те дни) + 20 хиляди за Скорпионс(ако са на стадион) -дотука са около 200 хиляди човека-средно по 60 кинта билет9макар,ч есредната цена е много по-висока,ама айде) = 12 милиона лева!!!
По-малките концерти и изяви с ахиляди,а чалгаджиите имат по 40 концерта,ако не и повече ежедневно в клубов ев целата страна,отделно радиата и телевизиите плащат яко на музикаутор!
значи ако искат 7 процента ,само от стадионните мероприятия ще гепнат около 840 000(осемстотин и четиресе хилки).

Я сега сметнете колко пари требват за издръжка на музикаутор-2 секретарки,2ма склужители и 1 директор + наем на офис и консумативи.
А както казваха преди от Жокер медия и Болкан Ентъртеймънт парите у авторите пристигат с закъснение около година и половина!
А сега сметнете само колко пара гепват от лихвите Кирчо Маричков и шайката около него...
Паразити!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


до rockfire 21.04.2010 23:19:04 отговори + 0 0
rockfire - 2010-04-21 23:01:45
Интересно ми е какво мислят клеймор по този въпрос.

Клеймор напълно подкрепя становището на Арт.БГ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

леко запознат 21.04.2010 23:18:00 отговори + 0 0
Аз имам няколко въпроса към Мюзикаутор:

1. На базата на каква информация изчисляват дължимите отчисления? Критериите за определяне на отчисленията са: брутен приход от събитието, списък на песните (сетлист) и времетраене на събитието. Щом промоутъра няма договор с тях, значи липсва точна база за изчисления. Как тогава тези "загрижени за правата на творците" хрантутници "изчисляват" и (по-лошото) обявяват на всеослушание някакви суми?

2. "Точно 7 чaса, преди музикантите да се качат на сцената на Летния театър, сдружението "Музикаутор" разпространи информация, че не са платени авторските права за шоуто...". От текста дотук излиза, че парите се дължат предварително. На какво основание се дължат тези пари тогава и в какъв размер, като (пак) не се знаят брутния приход, точното времетраене и списъка с песни? Това не е ли опит за измама?

3. От 1. и 2. излиза, че сумите, които Музикаутор събира, са нереални - те винаги са или по-големи или по-малки, но никога точни. По какъв начин се упражнява контрол върху постъпленията в Музикаутор? Вероятно участват в схема за "пране" на пари, тъй като са удобен "инструмент" за такава дейност.

4. От 1. и 2. излиза, че членовете и партньорите на Музикаутор не получават реални възнаграждения, а по-скоро "някакви пари".

5. "...ще съди организаторите от "Арт БГ" за още 21 концерта, които те са направили у нас от 2008-ма година насам." Къде са били през цялото това време и защо са оставили да се натрупа такава голяма сума? Това е престъпно бездействие спрямо членовете и партньорите на Музикаутор. Но на основание 1. и 2. по-вероятно е опит за измама в големи размери.

6. Защо Музикаутор нямат партньорства с творци и организации, изявени в жанра "поп-фолк" и защо не търсят правата си и там? Това как трябва да се нарича - дискриминация, престъпна небрежност или престъпно бездействие?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 23:15:12 отговори + 0 0
Музикааутор - Рекетьори!!! Къде е нашия министър-председател сега, да отсече на ламят главата???? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 23:14:07 отговори + 0 0
Мръсни паразити са Музикаутор! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

minotavrus 21.04.2010 23:03:40 отговори + 0 0
Тоя Кирчо Маричков и неговите нагли подлизурковци много гладни са станали баси...
Сигурно от Болкан Ентъртеймънт ще искат над 1 милион значи!?
егати и наглите мизерници с амузикаутор!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


rockfire 21.04.2010 23:01:45 отговори + 0 0
Интересно ми е какво мислят клеймор по този въпрос. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

косача 21.04.2010 22:59:23 отговори + 0 0
Тия пиявици Музикаутор пак искат да смучат-заради такива паразити с едигат и цените на билетите и страдат и феновете и музикантите и организаторите.
Ама трябва всички промоутъри така да процедират и те ще умрат.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 21.04.2010 22:58:54 отговори + 0 0
Да бе, тия пък 300 000лв. да искат от Арт бг малко се изсилиха. Да кажеш 30 000лв. да кажеш, че повече ще мине номера. А въпросните 300 000лв. с цялото ми уважение към Арт БГ те надали са ги изкарали от всичките им концерти до сега. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

darkana 21.04.2010 22:52:27 отговори + 0 0
Еваларка на пичовете от АРТ БГ,че и с малко хумор са го написали даже.
Такива организации като музикаутор трябва да се саморазпуснат-жалки посредници-паразити!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

михаела пазарджик 21.04.2010 22:49:01 отговори + 0 0
Ха,ха-тея пиявици Музикаутор са бахти наглите!
Подкрепям организаторите Арт бг.Нека ходят да са разправят с чалгата-там крадат кат луди чужда музика.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


monster of rock 21.04.2010 22:41:22 отговори + 0 0
Браво бе Арт БГ,не им се давайте на тези паразити! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".