"Музикаутор" атакува "Art BG" часове преди концерта на HAGGARD в Пловдив

21 апр 2010, 19:35 ч. 1257 / 10 36
пред./следв.
Musik.dir.bg публикува следната информация:

   Точно 7 чaса, преди музикантите да се качат на сцената на Летния театър, сдружението "Музикаутор" разпространи информация, че не са платени авторските права за шоуто и обяви, че ще съди организаторите от "Арт БГ" за още 21 концерта, които те са направили у нас от 2008-ма година насам. Това съобщиха от в-к "24 часа".

   В списъка са изявите на Бони Ем и Харлем Госпъл хор в Пловдив, гастролите в България на Ricci e Poveri, Весна Змиянац, Глен Милър Оркестра, Найджъл Кенеди.

   От "Музикаутор" заявяват, че не са уредени отношенията и за предстоящите концерти на Дюк Елингтън Оркестра, единият от които е в Пловдив на 28 април, както и на шоуто на The Scorpions през октомври в София.

   Според сдружението за колективно управление на авторските права с действията си промоутърската компания "Арт БГ" ООД е ощетила авторите с над 300 000 лева.

   Още през февруари от "Музикаутор" изпратили нотариална покана, изискваща в срок от 5 дни двете компании да подпишат договор. До този момент представител на "Арт БГ" не се е свързал със сдружението.

   "Ние сме длъжни да защитаваме правата на българските и чуждестранни автори, които представляваме. Ощетявайки творците, некоректните ползватели ощетяват индиректно и държавата, тъй като отчисленията за авторски права се облагат с данъци", заяви изпълнителният директор на "Музикаутор" Магдалина Тодорова.

   По думите й сдружението е предприело всички законни стъпки и вече няма друга правна възможност, освен да подаде съдебен иск. В същото време "Арт БГ" продължава да организира публични изяви в нарушение на Закона за авторските права и един от примерите е концертът на Haggard на Летния театър, подчертава Тодорова.

   Шефът на "Арт БГ" заяви: "Това е удар под кръста, плащаме директно на звездите. Уреждаме въпроса с авторските права директно с артистите. Нямаме договор с "Музикаутор", не сме давали съгласие да ни посредничат и да ни представляват пред творците. Затова не могат да бъдат страна в тези отношения", коментира вчера обвиненията шефът на "Арт БГ" ООД Даниел Стефанов.

   Той обясни, че във всеки договор за концерт се вписва изрична клауза за авторските права. И бе категоричен, че нужните отчисления за концерта на Haggard са платени. В случая те били включени в хонорара на гостуващата банда.

   Повечето артисти избирали този път, вместо отчисления от продажбата на билети. Така играели на сигурно, в случай че организаторите тук се издънят и не успеят да подсигурят пълни трибуни.

   Шефът на "Арт БГ" ООД определи атаката на "Музикаутор" в деня на шоуто като удар под кръста. "Питайте ги като какви искат пари от нас", добави той. И бе категоричен, че няма намерение и в бъдеще да подписва договор със сдружението. Нека съдът да се произнесе кой е прав, готов е за битка пред магистратите Даниел Стефанов.

още за:

MusicautorArt Bg
Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (36)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 19.05.2011 12:48:40 отговори + 0 0
Дали утре няма да се появи още някой посредник, събиращ постъпления от авторски права , с претенции да прескочи въпросните Музикаутор ?
Никъде не се споменава / за разлика от BMI / как / и дали / отчисленията от авторско право достигат до съответните автори.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

митко ангелов 26.04.2010 14:35:44 отговори + 0 0
Правата са на Хагард-авторът сам го е казал в нарочно изявление. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

рокмен 24.04.2010 17:22:51 отговори + 0 0
Ами ако правата не са на Хагард? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чужденец 22.04.2010 21:18:44 отговори + 0 0
"Музикаутор" искат да лапат пари наготово. Това да не е държавна институция?! Не е! За тази цел си има Министертво на културата на Република България. Само то може да предявава финансови претенции и то при положение, че се оповава на приети държавни закони.

Схемата е една и тя трябва да се следва. От продажбата на билети се отделя ДДС. Другите разходи са косвени към държавата. Например, плаща се наем за зала и вече управителите на залата си плащат техните данъци за помещението към държавата. А артистите си взимат хонорара и всички са доволни.

Промоутърите на концерти в България като цяло са си мошеници, но "Музикаутор" са най-големите такива в бранша, чакащи пари наготово, които всъщност не им се полагат!

"Музикаутор" трябва да бъде ликвидирана!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gad 22.04.2010 15:48:32 отговори + 0 0
Защо им обръщате внимание въобще на тея недъгави човечета, няма аргумент който да издържи в съда срещу толкоз лейм обвинения. Да го духат музикаутор. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Бурзумката 22.04.2010 12:47:05 отговори + 0 0
Тез музикаутор много зли бря Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 10:42:05 отговори + 0 0
Еврейска работа. Искат да защитават правата на HAGGARD, в "полза на" HAGGARD, от самите HAGGARD.
От това по-чифутско цицане - здраве му кажи ...
ART BG - не се давайте !!! Не плащайте и без това излишните заплати на едни паразити и циреи !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 10:12:17 отговори + 0 0
Абе какви авторски права, какви 5 ( или в случея 300 000лв)? Групите са си получили договорения с организатора (Арт.бг) хонорар и свирят своя-подчертавам - СВОЯ музика! (За разлика от г-н Киро Маричков). Индиректно ощетяване на държавата - дръжки! От "Музикаутор" нямаше да са толкова възУтени, ако лъвския пай от авторските права не отива в тяхната касичка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2010 01:36:40 отговори + 0 0
Браво Анонимен - 2010-04-21 22:55:22, абсолютно си прав! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 23:51:39 отговори + 0 0
Арт БГ са пичове,а Музикаутор съвсем изкудкудякаха,време е да им носиме памперс на Кирето,тц,тц,тц.
Дали с адали кинти на младите метъл и рок композитори дето се въртат техни парчета по радиата иа?!
Дали са,ама -нъц!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


нико 21.04.2010 23:48:19 отговори + 0 0
Кирчо Маричков и Мюзикаутор са корумпирани официално от Митко Пайнера и куп чалга продуценти-з атва не ги заклачат...Плазмодии !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 23:47:56 отговори + 0 0
има нещо сбъркано в нашата мила татковина, пълна с мързеливи тарикати живеещи на гърба на другите...реално погледнато Мюзикаутор могат да защитават правата ми като музикант и да искат съответните отчисления в случаите когато радио и ТВ станции излъчват музиката ми или по някакъв друг начин музиката се пуска на публични места...в случаите когато дадена група прави концерт (в общия случай групата държи правата над собствената си музика) тя има право да представя музиката си на публично място без да плаща авторски права, а промоутъра и плаща за това...че то иначе какво излиза - мога да си организирам сам концерт, свиря своя собствена музика (като сам съм си платил иснтрументи, студио, да не говорим за нематераиланите активи като труд, време, репетиции, вдъхновение и т.н.), плащам като ненормален всякакви разходи, рискувам да съм на загуба и накрая идват банда дерибеи и ми искат пари...така ше излезе по логиката на МА...абе в Абсурдистан всичко е възможно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хардрокфен 21.04.2010 23:28:37 отговори + 0 0
Защо не гонат чалгарите-всеки ден има поне по 30-40 концерта в разни чалга клубове и целата им музика е гепена от сърби,гърци,турци и т.н. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

speedfire 21.04.2010 23:19:51 отговори + 0 0
Как така некой ще им прави отчисления авансово-тия музикаутор са ненормални и кви с атия високи проценти-дерат кожи!
Евалата на пичовете от Арт бг ,че действат директно ,а не се занимават с рекетьори!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 23:13:50 отговори + 0 0
7 часа преди концерта не са платени правата-а ако не се беше състоял концерта тия лайнари пак ли щяха да си искат коматя с ляба бе да ги таковам в измекярите? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Язе! 21.04.2010 23:08:21 отговори + 0 0
възмутен рок фен! - 2010-04-21 22:16:25
...значи ако искат 7 процента ,само от стадионните мероприятия ще гепнат около 840 000(осемстотин и четиресе хилки).

Ето ти извадка. Тарифата им е:
"За публично изпълнение на всякакъв вид музика по време на концерти в т.ч. и благотворителни - 10%. Горепосочените проценти се отчисляват от БРУТОПРИХОДА от всяка проява.

БРУТОПРИХОД - сумата събрана от продажба на входни билети и абонаментни карти и от постъпленията от спонсори, реклами, субсидии, дарения и друг вид парична помощ, свързани с проявата."

Нямам думи направо...и после се жалват че никой не иска да плаща. Как да плащат братче, като с тоя налог, организатора ако не е на някаква голяма печалба от шоуто - направо го загробват.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

rockfire 21.04.2010 23:02:23 отговори + 0 0

Интересно ми е какво мислят Клеймор по този въпрос.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 22:55:22 отговори + 0 0
Мдаааам... Мюзикаутор пак избраха момент да си покажат рогата Лошото е, че закона ги защитава и единствената алтернатива е клауза в договора и т.н. Това естесвено не отменя желанието им да търсят разправии по съдебен път, с което вкарват хората в ненужни разходи и им губят времето.

Аз имам няколко въпроса към Мюзикаутор:

1. На базата на каква информация изчисляват дължимите отчисления? Критериите за определяне на отчисленията са: брутен приход от събитието, списък на песните (сетлист) и времетраене на събитието. Щом промоутъра няма договор с тях, значи липсва точна база за изчисления. Как тогава тези "загрижени за правата на творците" хрантутници "изчисляват" и (по-лошото) обявяват на всеослушание някакви суми?

2. "Точно 7 чaса, преди музикантите да се качат на сцената на Летния театър, сдружението "Музикаутор" разпространи информация, че не са платени авторските права за шоуто...". От текста дотук излиза, че парите се дължат предварително. На какво основание се дължат тези пари тогава и в какъв размер, като (пак) не се знаят брутния приход, точното времетраене и списъка с песни? Това не е ли опит за измама?

3. От 1. и 2. излиза, че сумите, които Музикаутор събира, са нереални - те винаги са или по-големи или по-малки, но никога точни. По какъв начин се упражнява контрол върху постъпленията в Музикаутор? Вероятно участват в схема за "пране" на пари, тъй като са удобен "инструмент" за такава дейност.

4. От 1. и 2. излиза, че членовете и партньорите на Музикаутор не получават реални възнаграждения, а по-скоро "някакви пари".

5. "...ще съди организаторите от "Арт БГ" за още 21 концерта, които те са направили у нас от 2008-ма година насам." Къде са били през цялото това време и защо са оставили да се натрупа такава голяма сума? Това е престъпно бездействие спрямо членовете и партньорите на Музикаутор. Но на основание 1. и 2. по-вероятно е опит за измама в големи размери.

6. Защо Музикаутор нямат партньорства с творци и организации, изявени в жанра "поп-фолк" и защо не търсят правата си и там? Това как трябва да се нарича - дискриминация, престъпна небрежност или престъпно бездействие?

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

pure hollokaust 21.04.2010 22:45:51 отговори + 0 0
Нема такаваопасност -Арт BG не са вчерашни!
Киро Маричков-еврейчето пак иска да цица наготово,ама май нема :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 21.04.2010 22:38:00 отговори + 0 0
Музикаутор такъв х*й ще ядат ако прецакат Арт.бг и концерта на Scorpions се прецака. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


петър миланов 21.04.2010 22:34:00 отговори + 0 0
Гадове са тез мюзикаутор Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

възмутен рок фен! 21.04.2010 22:16:25 отговори + 0 0
Ха,ха,ха тия плазмодии от Музикаутор пак изпълзяха и исклат лапачка.
Я да сметнеме само от грандиозните концерти на стадиони тази година ква лапаница ще направат,и то много грубо на ангро-Металика Рамщайн и компания-средно около 80-90 хиляди човека публика + 50 хиляди от Диси + 20 хиляди от Елтън Джон + 20 хиляди от Каварна феста(за 3те дни) + 20 хиляди за Скорпионс(ако са на стадион) -дотука са около 200 хиляди човека-средно по 60 кинта билет9макар,ч есредната цена е много по-висока,ама айде) = 12 милиона лева!!!
По-малките концерти и изяви с ахиляди,а чалгаджиите имат по 40 концерта,ако не и повече ежедневно в клубов ев целата страна,отделно радиата и телевизиите плащат яко на музикаутор!
значи ако искат 7 процента ,само от стадионните мероприятия ще гепнат около 840 000(осемстотин и четиресе хилки).

Я сега сметнете колко пари требват за издръжка на музикаутор-2 секретарки,2ма склужители и 1 директор + наем на офис и консумативи.
А както казваха преди от Жокер медия и Болкан Ентъртеймънт парите у авторите пристигат с закъснение около година и половина!
А сега сметнете само колко пара гепват от лихвите Кирчо Маричков и шайката около него...
Паразити!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

anti antifa 21.04.2010 21:40:48 отговори + 0 0
Евалата на Арт БГ.Музикаутор са паразити-тва е положението.Но защо не закачат чалгата а?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 21:33:47 отговори + 0 0
Музикаутор... Ха-ха-ха! Мани ги тия смешници! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

monster of rock 21.04.2010 21:32:59 отговори + 0 0
Как не ги е срам да са толкова лакоми и да паразитират на гърба на изстрадалия фен и промоутърите,които едвам успяват да докарат тези групи у нас?!
Аз си мисля,че в скоро време такива организации постепенно ще залязват и всичко ще се урежда между творците и организаторите-директно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.04.2010 21:21:41 отговори + 0 0
КИро Маричков и компания оядени наглеци искат да папкат от чуждата софра-ама ядец!
Поздравления за Арт БГ,нека и другите промоутъри да работят директно с творците,а не с посредници-пивици
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

информиран 21.04.2010 21:19:52 отговори + 0 0
Подкрепям решението на Art BG да не работят с тия лакоми паразити!
Той Харо ще ги оправи тия наглеци от Музикаутор,поне го познавам лично и знам,че си е опекъл работата.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stanislav 21.04.2010 21:19:18 отговори + 0 0
вече извадих прашните свитъци с черни магии-мамицата им на "Музикаутор" ...само да кажете на кого да дам кинти за авторски права на магиите.а и само като се замисля че все някой някога ПРЪВ си е избърсал г*за,а наследниците му не са взели и стотинка за тая работа... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dragomir_popow 21.04.2010 21:14:35 отговори + 0 0

Музикаутор са кръвосмучещи ленивци,плазмодии вегетиращи на гърба на рок изпълнителите.
Много мие чудно как така искат да им се плащат проценти за концерти на групи,които сами си пишат музиката и правата са си техни?!?!
И защо не реват за кинтите на крадлите(всичките им хитове са крадени от гръцки,сръбски,хърватски и прочее изпълнители) от Пайнер,Ара,Фен тиви,Балканика и прочие чалга изтърсаци дето наводниха бг пазара?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

antonow 21.04.2010 21:07:51 отговори + 0 0
Roswell 47 - 2010-04-21 19:42:55
"Музикаутор" за мен са един паразит,който не върши нищо а е създаден да изкарва заплатите на няколко застаряващи бг рок "звезди".

Съгласен съм -така е!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


angelripper 21.04.2010 21:06:21 отговори + 0 0
Евалата на Арт БГ!Тия Музикаутор с алепкави пиявици!Нека си събират парите от крадците на музика Пайнер и всички чалгари.рок бандите сами пишат своята музика и е нормално директно с тях да си комуникират и да им плащат! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nightice 21.04.2010 20:57:57 отговори + 0 0
Абсолютно видно е желанието да бъде поставен монопол.Всичко под една шапка.Както бе казано по-долу,да седят някъде няколко индивида и да лапат.Е,стига де!!!Самите артисти нямат претенции към неизплатени суми относно авторски права,а някаква организация пръкнала се от някъде изведнъж решава, че ги представлява.Ами нека господата от така наречения "Музикаутор" да покажат черно на бяло договорните си отношения с изпълнителите и, че те ги представляват на територията на Република България и едва след това да предявяват каквито и да е искания.С други думи,като какъв орган се опитват да се изживяват въпросните господа? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

creech 21.04.2010 20:13:31 отговори + 0 0
Тц-тц тия от музикаутор са ебати ламите къв им е проблема хората, които са идвали не са се оплакали от неизплатени хонорари и въобще каквото и да е там свързано с авторското право. Тия са изведнъж се захващат да се занимават с хора, които се грижат по всячески начин да забавляват феновете и го правят добре (според мен). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.04.2010 19:51:13 отговори + 0 0
Водят дълги и трудни преговори. Осигуряват хонорар, пътуване, настаняване, кетъринг. Зала или каквото там, озвучение, осветление, охрана и т. н. Треперят през цялото време да не настине примерно вокала та да падне концерта и т. н. или турбуса да не спука гума.
И накрая всичко минава добре, концерта се състои, ама често пъти и на загуба. И кво - идват някви дебелаци и казват "Дай сега 5000 лева", които аз след една година ще разпределя на носителите на авторските права"....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BeerMe 21.04.2010 19:48:13 отговори + 0 0
Любопитно е как едни си скъсват задниците, за да докарат групи в България, да организират всичко, а други просто искат да си седят в офисчетата и да касират парички. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Roswell 47 21.04.2010 19:42:55 отговори + 0 0
"Музикаутор" за мен са един паразит,който не върши нищо а е създаден да изкарва заплатите на няколко застаряващи бг рок "звезди". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".