NEGURA BUNGET изнесоха висококласно шоу пред малко публика в София

8 мар 2010, 01:27 ч. 467 / 8 22
пред./следв.
"Няма много желаещи да гледат NEGURA BUNGET за 10 лв. ..." бяха първите думи на организаторите при срещата ни в "The Box" във вечерта на 7 март. Така беше в началото, така остана и до края, дошъл около полунощ, на събитието, в което участваха три български и три чужди банди. По ред на излизането си на сцена - BOLG, CLAYMORE, ABUSIVENESS, PARRICIDE, EUFOBIA и NEGURA BUNGET.
   Първите откриха шоуто около 19:15-19:20 ч. с минимално закъснение спрямо обявения начален час 19:00. Освен ористта да излязат пред най-малко публика, BOLG не можаха и да се разгърнат напълно, свирейки едва около 10-ина минути, за да отстъпят мястото на русенците CLAYMORE. Момчетата от крайдунавския град са на сцената от дълги години, но след редица промени в състава, най-сетне имат зад гърба си и издаден албум, и сериозна концертна история. CLAYMORE показаха обиграност и изпълниха, както парчета от дебюта си "Prolonged Active Antagonism", така и съвсем нови песни.
   Дойде ред на първите гости за вечерта - поляците ABUSIVENESS. Стилът им е блек метъл, а на MySpace-страницата на групата можем да видим, че те използват собствено летоброене, което води началото си от разрушаването на последния голям славянски храм. Логично, песните им са на родния им език, а макар да ни бе трудно да разшифроваме годините 823-а и 825-а, когато бандата е възникнала и е достигнала по-стабилен състав, можем да кажем, че стената от звук, която те запратиха по малцината присъстващи, се отличаваше с плътност, чудесен синхрон на отделните инструменти и музикантски ентусиазъм. Нещо, което е задължително за подобни ъндърграунд събития, където ако не намираш стимул в себе си, едва ли ще изглеждаш на ниво на сцената. През цялата вечер през клуба не михана повече от 60-70 човека, а за никой от неприсъстващите оправдание не може да бъде цената на билета, така че - вероятно това ще бъде нормално за ъндърграунд събития от тук нататък, а и явлението не е от вчера...
   Около 21:20 ч. на сцената бяха познатите на българската публика поляци PARRICIDE. Те излязоха със сетлист от (!) 17 парчета и... успяха да го изпълнят за около 40-45 минути, не заради друго, а защото често паузите между отделните песни, в които колоритният фронтмен Michal "Prosiak" Wojcik надъхваше зрителите, бяха еднакво дълги със самите парчета. В типичен стил вокалистът откри изпълнението на PARRICIDE, слизайки сред публиката и... (буквално) танцувайки с феновете. Веселяшките моменти не отсъстваха по време на целия гиг на PARRICIDE и макар грайндкорът им да е неслушаем за едни, други показаха съпричастие, така че няма да е учудващо, ако бандата ни гостува отново в близко или по-далечно бъдеще.
   Преди няколко седмици, когато идването на NEGURA BUNGET се отмени, се състоя концерт с участие на българските банди, но все пак можем да кажем, че и тази вечер EUFOBIA направиха промоция на новия си албум "Insemination" (ревю, поръчай онлайн). Въпреки че дискът е още пресен на пазара, благодарение на видеоклипа към "Pissing Squad" и други шоута на групата, вече можем да кажем, че от творбата има изявени "хитове". Такива са също откриващото парче от албума - "Vibrator", "Justine", към която песен също има видеоклип, естествено - заглавното парче, и завършващото за изпълнението на EUFOBIA тази вечер "Scum of Christ".

   Малко след 23 ч. дойде ред на една от най-изявените румънски банди NEGURA BUNGET да излезе за втори път (след шоуто си с PRIMORDIAL през ноември 2003 г.) на българска сцена. За шест и половина години NEGURA претърпяха много промени в състава, но като цяло силата на живите им изяви не намалява. Сцената на "The Box" се оказа малка за шестимата музиканти и огромния им арсенал от древни инструменти, сред които и триметров рог, с чийто зов бе открит гига. Стилът на румънците е уникален, а поне половината от тях периодично сменяха електрическите си инструменти с ксилофон, окарина, тъпан и др., издаващи автентични звуци, каквито със сигурност са се чували из горите и полята край Тимишоара преди много векове...
   Освен че повече фенове не уважиха NEGURA BUNGET, ни остава и съжалението, че не можахме да ги гледаме на по-голяма сцена, където те да покажат пълната си мощ. Това явно няма как да стане на техен хедлайнърски концерт и ще трябва да се надяваме, че може отново да ни навестят заедно с друга група, но пък тогава сетът им няма да бъде пълен... Ала, пред 50, 500 или 5000 души, фронтменът Corb, китаристът Spin, басистът Gadinet, вторият вокалист и перкусионист Ageru Pamintului, барабанистът Negru и очарователната клавиристка Inia Dinia са способни да потопят слушателите в магията на непристъпни лесове и фолкорни вълшебства, съчетани с екстремен блек метъл, звучащ хем чуждоземски, хем някак познато и почти родно... От появата си на сцената, до края на своето шоу, NEGURA ту обгръщаха слушателите в нежна пелена от акустични звуци и атмосферични клавирни пасажи, ту ги стискаха здраво в юмрук, по време на екстремните си китарни и вокални излияния. .

   Така дойде и отмина второто гостуване на NEGURA BUNGET, а с настъпващата пролет честотата на шоутата с чуждо участие се увеличава, предстоят ни и редица мега концерти и фестивали, но нека не забравяме и перлите на ъндърграунда, там където без съмнение има какво да се чуе и оцени.







Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Vargnatt 10.03.2010 16:19:27 отговори + 0 0
Напълно съм съгласен с Язе!. Negura Bunget някога са били black metal, но отдавна не са. Музиката им е изключително атмосферична и ти влиза под кожата. Тези, които са били на този или на концерта им през 2003, когато подгряваха Primordial, знаят какво говоря. Аз лично, въпреки че не е добре за групата, се радвам че бяхме по-малко хора, така някакси се сближихме с групата. Успях да си поговоря с Negru и останалите и си взех автографи без никакъв проблем. И въпреки, че клубчето е доста неподходящо, нито за Negura, чийто арсенал от инструменти просто не се побра на сцената, нито за нас феновете, на които пречеха двете колони, звукът бе убийствен и спомогна за пренасянето в дивите Карпатски/Трансилвански гори. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Язе! 8.03.2010 23:14:35 отговори + 0 0
Към човека, написал ревюто: окарина не видях, но ако визираш онова, което е до клавиристката (върху усилвателя) на снимката - то се нарича пан-флейта

Spote - 2010-03-08 14:58:06
...но блека като музика не ми харесва има някой добри групи(за мен са добри), но не ме кефи не ми доставя удоволствието което ми носи траша и фолка.

Първото ти мнение е преди появата на ревюто, но от тогава навъртя още няколко, в които твърдиш, че Negura Bunget са блек...е не са. Хвани и прочети ревюто поне. По-скоро са pagan...и фолк...с блек елементи. Истински фолк с инструменти, който за последните 35 години, съм виждал само на картинка (с изключение на пан-флейтата). Ако твърдиш, че групи с цигулки са някакъв фолк - имай в превид, че най-вероятно си говорим за издънки на аграрното стопанство, появило се след индустриализацията в Европа (Дори Smallman са по-фолк от тези, които вероятно визираш).
Осъзнай се прочети статията по-внимателно.

За съмняващите се в звука: Беше на много високо ниво. Negura Bunget дойдоха със собствения си тон-режисьор, който знаеше всяка нота наизуст и броеше тактовете, като танцуваше отзад. Гледах го известно време какви ги върши - всеки път, когато дойде страйк на някой фолклорен инструмент, внасяше корекции, за да го подчертае. Беше просто вълшебство! В един момент осъзнаваш, че истински красивото шоу се осигурява отзад, при пулта.
...и това е едно от нещата, които липсват при българските групи.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock Thrashler 8.03.2010 21:33:18 отговори + 0 0
1.)Пенсионерите са доста напред с материала пред NB.Имам предвид музикално.И е добре,че трашърите не са захванали гайди!
2.)В грайнда има доста интелигентни неща,стига да можеш да ги чуеш.И никому не е нужно да си мериме...стиловете!
3.)Не уважих иначе доброто събитие,защото:
3.1.)Не бях убеден,че ще се случи,а уважавам времето си.
3.2.)Съществуват групи,които не стават за сцена...
3.3.)Дъ бокс е в състояние да наклони везните към непосещение.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хгладх 8.03.2010 20:14:57 отговори + 0 0
Да, но както някой спомена Negura са доста отвъд black metal-a какъвто повечето хора си го представят, а и като цяло не е хубаво да се вкарваме в стереотипи и да преценяваме музиката според това какъв етикет са й сложили разни там разбирачи. Няма стилове, няма ограничения има само музика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.03.2010 20:13:13 отговори + 0 0
тука има доста коне с капаци -срам изобщо за най-хубавта опън майнд и картинна музика на светъ -МЕТЪЛА ...тия били ония били ..вие сте ненормални заклевъм се -изобщо не сте чатнали и разбрали кво е метъла във всичките му разновидности..иначе малко хора имаше заради отвратителния клуб където е било шоуто ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Spote 8.03.2010 18:29:58 отговори + 0 0
Както казах просто блека не ми харесва като музика няма нужда да се редим кой какъв и какво слуша. Разни хора разни идеали. Нямам нищо против Блек Метъла дори харесвам 2-3 групи и това. Важното е, че трябва да се подкрепяме, като МЕТЪЛ фенове независимо кой какъв стил метъл слуша. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хгладх 8.03.2010 18:02:20 отговори + 0 0
Бях афектиран от фактът, че такъв страхотен концерт беше ужасно подценен от феновете в България, които явно наистина са фенове само онлайн и максимум по един път в годината, когато дойдат застаряващите звезди. А дали им се радват на други места по света, нека всеки сам прецени, всички четете новини, ревюта и статии. И най-важното всички чувате какво са свирили едно време и какво свирят сега. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

rcoky 8.03.2010 16:02:36 отговори + 0 0
Някак си странно ми се струва това.. да се наричат участниците в първия ден на sonisphere пенсионирани.. Наистина повечето от изпълнителите които идват в България са позастарели, но пълнят зали и стадиони където и да отидат.. Незнам защо всички си мислим че в България идват само тия дето не ги слушат по света.. напротив даже.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.03.2010 15:40:58 отговори + 0 1
За сметка на това има сума ти аграри-фенове на гор-грайнд, защото е по-лесно да си тъп и мизерен пропаднал издуханяк и да се правиш на клоун, отколкото да слушаш музика. Те това е то метълизма в България - да си насран с Арианка и раничка на гърба, демек да изглеждаш и най вече да миришеш като циганин. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хъм 8.03.2010 15:15:17 отговори + 0 0
Феновете на блека в България никога не са били много, още повече пък на ъндърграунд концерти. Това е положението... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Spote 8.03.2010 14:58:06 отговори + 0 0
Боян Магесник пич не съм фен на металика но блека като музика не ми харесва има някой добри групи(за мен са добри), но не ме кефи не ми доставя удоволствието което ми носи траша и фолка. Не искам да обиждам феновете на блека щом ви харесва тази музика значи сте си намерили нещо интересно във този стил. Сичко хубаво от мен Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cold Tears 8.03.2010 14:46:14 отговори + 0 0
Страхотно изживяване е да видиш Негура на живо. Потапят те в техния си свят и не ти се иска да излезеш от него. Жалко е, че нямаше много хора, но това пък ми даде възможност да бъда на метър от тях. И съм напълно съгласен с мнението на Боян Магесник! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.03.2010 11:49:05 отговори + 0 0
Въпрос - 2010-03-08 10:47:29
А Клеймор как бяха?

Къртеееееееееееееееееееч! Защо не правиха "Master of Wishes"? Това им е от най-силните песни!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mor-Rioghain 8.03.2010 11:29:30 отговори + 0 0
А озвучаването как беше, защото си представям как би било напълно достатъчно да развали цялото удоволствие от концерта (основно затова и не отидох, и се чувствам наистина виновно)? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

LostSoul 8.03.2010 11:25:21 отговори + 0 0
http://www.katehizis.com/lives/livedet.php?id=1648 тука пише The Box, в Blue Box съм бил само един път, но това което виждам от снимките не е той?? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Въпрос 8.03.2010 10:47:29 отговори + 0 0
А Клеймор как бяха? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Боян Магесник 8.03.2010 10:03:11 отговори + 0 0
Напълно подкрепям LinkRage и хгладх. Negura Bunget рисуват невероятни музикални картини в които ехтят мистериите на природата през вековете и които омагьосват слушателя. Музиката им е на най-високо равнище, изпълнена с много вещина и пропита със страхотна атмосфера и може да допадне на фенове на различни стилове музика. Spote, ако така разсъждаваш за нещата ще изпуснеш много стойностна музика в различни стилове и ще си останеш в 90те с любимите протъркани албумчета на Мейдън и Металика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

LinkRage 8.03.2010 09:17:03 отговори + 0 0
Беше невероятно!!! Един от най-смислените и пълзотворни концерти на които съм бил!!! (Говоря за Negură Bunget!)

Spote: Ако се запознаеш малко по-добре с творчеството на Negură ще видиш че не е нужно да слушаш "блек", за да ти допадне част от музиката им Имат всякакви песни тия хора - истински гении са!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 8.03.2010 07:50:58 отговори + 0 0
По-скоро свириха пред полу-полупразна зала, обаче това, което чух преди да се изнеса с кански рев останаха приятно изненадан. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Spote 8.03.2010 06:52:05 отговори + 0 0
Ами аз като не харесвам блек кво правя там? Ти били отишъл на концерта на някоя група която твори във стил, който ти не харесваш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


хгладх 8.03.2010 02:43:14 отговори + 0 0
Доста по-смислено е да се отиде на Negura Bunget, отколкото на поредните пенсионирани величия, които са умрели от глад и само в България им се радваме на концертите (сега отправи поглед към първия ден на Sonisphere). Negura бяха нечовешки добри, страшно атмосферични, много, много силни. А и Parricide са голяма работа, cowbell-a не прощава! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.03.2010 02:26:18 отговори + 0 0
Е то за тия групи кви хора да отидат Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".