SMALLMAN доказаха еволюцията в съвременната българска музика

23 ное 2009, 11:03 ч. 886 / 6 17
пред./следв.
Все по-рядко ставаме свидетели на действително качествени клубни концерти на български групи. Причините вероятно са комплексни... а може и да са доста по-прости... но тук не е мястото да се впускаме в дълбокомислени разсъждения за паденията на родната рок и метъл сцена. Не е и подходящият момент за подобни философствания, тъй като поводът за настоящите словоблудства е точно обратният – един вълшебен във всяко отношение аудио-визуален спектакъл, провел се пред стотина тотално отдадени зрители в столичния клуб "The Box" снощи, 22 ноември 2009 г.
    Потапянето... и потъването в уникалната за въпросната вечер атмосфера започна още с прекрачването на входа за помещението, приютило в сумрака си 13 произведения на визуалното изкуство, дело на въображението и таланта на Еми Беловарски. Бихме могли да наречем видяното изложба от черно-бели и облагородени с краски фото-импресии... или фото-колажи... или просто фото-платна, увековечаващи целия цикъл на битието – като се започне от сгушеното в скалист пустинен бряг море, готвещо за да даде начало на живота в дълбините си, мине се през човешкото (за)раждане и път и се стигне до възнесението в неизвестното... Разбира се, бихме могли да наречем видяното и по други начини – зависи от очите, през които го гледаме, и от степента, до която му позволяваме да ни въздейства.
    Последното важи с пълна сила и за чутото. Болшинството от ималите благоразумието да присъстват в "The Box" снощи приеха доста сдържано дебютната изява на софийска сцена на първата от двете групи за вечерта, други обаче искрено изразиха задоволството си от изпълнението на асеновградчаните 4? (чете се "Four Questions"). В течение на близо едночасовото си изпълнение, квартетът, приютил в редиците си музиканти от небезизвестните в клубните ни среди MINDOWN и ALEXUNDER, видимо даде всичко от себе си в стремежа си да остави максимално добро впечатление пред столичната публика. Антон (вокали и китара), Илиян (китара), Иво (бас) и Тодор (ударни) ни поднесоха десетина песни, изтъкани от алтернативен рок и метъл (в най-широкия смисъл на понятието) с осезаеми меланхо-линии и извивки и като че ли успяха да дадат подплатена със сериозни аргументи заявка за намерението си да се наложат на родната сцена в близко бъдеще...
    За перлата в короната на вечерта – SMALLMAN – споменатата току-що цел е отдавна постигната. Без излишен шум и почти нулева журналистическа подкрепа, четиримата съграждани на 4? успяха бавно и полека да превърнат името си в тотален култ сред част от по-широко скроената българска публика още с появата на едноименния си дебютен албум през 2006 г. (най-вече благодарение на предизвикалата експлозии от неподправена възхита откриваща диска аудио-вакханалия "Evolution") и последвалите редки, но неимоверно завладяващи концерти, кулминирали в снощната изява на квартета.
    С настъпването на 22-ия час от 22-ия ден на 11-ия месец на годината, Цветан Хаджийски (вокали и гайда), Иван Тодоров (китара), Стефан Пенев (бас) и Андон Тръпков (ударни) ни дариха с близо 80 минути неподправена звукова магия, въплътена в пет композиции от дебюта, още толкова от задаващия се в близките месеци втори диск на групата (вижте пълен сетлист по-долу) и великолепна интерпретация на "Black Hole Sun" на SOUNDGARDEN, взривила залата с отнасящите си незнайно накъде куплети и най-вече със смазващия с валякообразната си китарна мощ припев. Взривове сред публиката се наблюдаваха и по време на магическите "A Junction" и "She Comes to...", и в течение на оставените за финалната част на сета "Two Rivers" и, разбира се, "Evolution". Като добавим и далеч не маловажното перфектно, наистина перфектно качество на озвучаването (салют за Десо Велчев), умелия контакт с множеството пред сцената и отеквалите дълго след края на изпълнението на квартета възгласи за бис, няма начин да не повторим извода от началото на настоящите писания – SMALLMAN изнесоха вълшебен спектакъл. Във всяко едно отношение. А дали ще ги опишем като "родопски етно метъл майстори", каквито определения се появиха из малкото родни медии, благоволили да им обърнат внимание, или "По-добрите Tool!", както възкликна дрогиран от удоволствие младеж от публиката снощи, или просто най-самобитната българска метъл група, появявала се от времето на Тъмно насам, е въпрос на личен избор и най-вече възприятия... като всичко на този свят.

Envy


SMALLMAN setlist - Sofia, 22.11.2009:
01. Ocean
02. The Cube
03. Directions
04. 7
05. Labyrinth of Present
06. Black Hole Sun
07. [untitled]
08. Evolution
09. Two Rivers
10. A Junction
11. She Comes to...
   Снимки от събитието, дело на Ивайло Петров, може да разгледате тук.

още за:

Smallman4?Emmy Bello


Коментари   (17)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


tool 12.02.2010 23:18:13 отговори + 0 0
Благодаря за интересната информация
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cribcaged 24.11.2009 12:25:25 отговори + 0 0
Защо ми се трият коментарите ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 24.11.2009 10:19:42 отговори + 0 0
Добре, де. Сега еднократно или многократно е това сравнение с Tool? На кого да вярвам? :-D Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 24.11.2009 10:07:33 отговори + 0 0
@ grey:
Еднократното споменаване на Tool и Тъмно е съвсем съзнателно и е насочено именно към "хората, които не познават музиката" на тази "млада и качествена група". Много по-вероятно е да загреят за какво става дума чрез подобни НАСОЧВАЩИ сравнения, отколкото ако прочетат някое дълбокомислие от рода на "уникално здрава жица, запоена с плътен мрак и звук от гайда за мачкащи неравноделни ритми, каквито не сте чували никога досега"...
А ако някой наистина държи да се запознае с музиката - линковете в текста (специално за Smallman са цели два) са сложени именно с тази цел, не само за красота.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

grey 23.11.2009 23:25:54 отговори + 0 0
Мисля, че не е удачно за млада и качествена група да се цитират или правят подобни сравнения като "По-добрите Tool!", за да не се затормозяват с асоциации хората, които не познават музиката им. Още повече, че това нееднократно споменаване на Tool малко си противоречи с "най-самобитната българска метъл група...". По-добре да ги оставим наистина да се докажат като самобитни, щото да не стане като с Crimson Glory, на които навремето един американски журналист им заби (отзад) "оригиналния" лаф Crimson Gloryche... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


iamsmallman 23.11.2009 20:32:18 отговори + 0 0
Eдин от най-добрите концерти за годината. Уникална атмосфера и масивен мрак от Smallman, а 4? имаха един такъв, приятен пост-рок привкус... Наистина чудесно събитие, а и посещаемостта беше достатъчно показателна за силата на тези групи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 23.11.2009 20:19:16 отговори + 0 0
Yanni - 2009-11-23 19:58:21
+1

ако може, и сетлиста на 4? )
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 23.11.2009 19:58:21 отговори + 0 0
Концертът на годината! За мен поне със сигурност. Точните групи на точното място пред точните хора... Страхотна вечер, радвах се като малко детенце. :-)
Ще пуснем и снимки малко по-късно. :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock Thrashler 23.11.2009 19:15:52 отговори + 0 0
Защо е този полюционен патос,след като ако не е кавъра и чуждото сравнение,нямаше да разбера какво свирят,все пак!?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Miumiun 23.11.2009 16:14:49 отговори + 0 0
Простата ми кратуна още не може да намери подходящо описание на вълшебството, което се случи снощи. И 4? бяха на високо ниво, но на всички беше ясно, че вечерта си е за smallman. Боян правилно си го каза накрая, изкуството си е наркотик Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


DirtyDream 23.11.2009 16:14:04 отговори + 0 0
Не ми харесва...ама И4! = добра=>българска=>>>ТУУЛ-щина Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Raingod 23.11.2009 14:48:11 отговори + 0 0
Тия пичове много ме впечатлиха на концерта на Ди Ано. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

usurper 23.11.2009 14:19:29 отговори + 0 0
Хм... явно все пак трябва да намеря време да ги преслушам пичовете... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 23.11.2009 11:54:48 отговори + 0 0
П.П. също благодаря на Katehizis и лично на Envy, за отразяването на това Събитие. снощи нямаше ни вопъл и си мислех колко е тъжно, че само престрашилите се да отидат ще знаят за ТАЗИ музика. браво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 23.11.2009 11:52:15 отговори + 0 0
страхотен ДУХ на този концерт! гледам ги за едва втори път и Малкия човек расте

предстоящият им албум ще е нещо, което определено ще си купя. много силни парчета изсвириха, а рядко на първо слушане си харесвам музика до такава степен.

много Туулска вечер, аплодисменти и за момчетата от 4?, свириха от душа! искам пак!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Envy 23.11.2009 11:41:40 отговори + 0 0
Най-въздействащият концерт, на който съм присъствал от много месеци насам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 23.11.2009 11:11:44 отговори + 0 0
Добро беше, без съмнение. При това Smallman свириха пред доста хора - изобщо не очаквах толкова нестандартна група да събере над сто човека. Страхотия! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".