MR. BIG припомниха 90-те години на българската публика

1 окт 2009, 21:05 ч. 628 / 11 32
пред./следв.
Перфектният концерт.
   Какво повече може да каже човек - нищо. Но трябва, за да се получи нещо като репортаж. Репортаж за тези, които не успяха (защото не възнамеряваха поначало или защото часовникът им избърза) да присъстват на концерта на MR. BIG в приятно топлата за 1 октомври вечер. Концерт, в който четиримата страхотни музиканти завършиха голямото си реюниън турне с първото си гостуване в България. И го направиха както подобава - със заря от рок! Четирима сърцати професионалисти, които излязоха на сцената и закънтяха в перфектно съзвучие като струните на баса на Billy Sheehan и накараха оклюмалата столична "Универсиада" с решетките по покрива да изглежда, звучи и вибрира като истинска концерта зала. Ако мога да се изразя така, тази вечер "Универсиада" бе нашият "Budokan".
   Сигурен съм, че измежду хиляда и няколкостотинте ентусиазирани зрители е имало такива, които свързват името на MR. BIG само с евъргрийна "To Be with You" и кавъра "Wild World" (в оригинал на Yusuf Islam, известен като Cat Stevens). Тези две акустични перли отдавна са начело на всякакви знайни и незнайни Hard Rock Ballads компилации. Е, аз искрено завиждам на тези хора, защото товарният влак с бляскава музика, който се изсипа върху ни в тази звездна вечер сигурно им е дошъл като смазваща изненада.
   Напоследък си мисля, че носталгията по миналото на рока е станала клише. Твърде много я чоплим. Все си спомняме с поклащане на глава времената, когато групи като DEF LEPPARD, BON JOVI, G'N'R бяха млади и изстрелваха хит след хит с режещи китари, грапави вокали и пълни бокали с чисто чувство. Когато парцаливия и чорлав MTV рок беше в своя пик и вълнуваше всички нас, които прехвърляхме от ръка на ръка касети и преживявахме музиката от изолираната си източна родина, без да можем да се надяваме да видим любимците си на живо. Настъпиха други времена, но тази вечер MR. BIG разгърнаха пред нас ярката палитра на онези емоционални години и всички ние гребахме с шепи от спомена, опиянени. И нямаше никакво клише в този спектакъл.
   Концертът започна с "Daddy, Brother, Lover, Little Boy" към 20:15 ч. и взриви публиката, която за пореден пък показа как посрещаме у нас любимците си и надигна рев до небесата. Още от самото начало си пролича, че групата е в перфектно настроение и музикално здраве и няма никакво намерение да ни щади. Ексцентрични както винаги, Billy Sheehan и Paul Gilbert допълниха "инструментариума" си и резултатът бе дует за китара и бас, изсвирен с помощта на... бормашини. Pat Torpey затупа ритъма, който не може да бъда сбъркан - "Take Cover". Винаги съм смятал, че това е песен, която можеш да пуснеш на уредбата си в колата, да свалиш прозорците и запрашиш нанякъде. Без значение накъде, това парче те води. Хиляди километри прашни пътища към облачни хоризонти има в него.
   Сякаш групата никога не се е разделяла - в перфектен синхрон и с усмивка на уста те звучаха по-добре от всякога. Последва яка доза адреналин с "Alive And Kickin'", "Next Time Around", "Hold Your Head Up".
   Първокласно рок шоу, без съмнение, но с щипка пикантен фънк и още нещо. Че Billy Sheehan и Paul Gilbert са много повече от хард рок музиканти знае всеки, който е гледал живи изпълнения на бандата или е надавал ухо на соло проектите им. Тези двама странници владеят инструментите си до такова съвършенство, че в техните ръце те приличат на четки на пейзажисти, рисуващи пъстра вселена от неизчерпаемо музикално въображение. Дори и сред най-енергичните рок тупалки Sheehan и Gilbert се забавляваха с дълги диалози между бас и китара, прилични на поетичен рецитал на непознат език. Имах чувството, че нямат нужда да си говорят с думи, а предпочитат да го правят, обстрелвайки се с ноти.
   Бавната "Just Take My Heart" даде възможност на Eric Martin да демонстрира чудесната си форма на акустичен фон. Близо 50-годишният вокалист бе стабилен през целия концерт, като заковаваше бързите парчета безкомпромисно, подкрепян от чудесно балансираните бек-вокали на колегите си и поднасяше елегантно баладите със знаковия си, лиричен соул вокал - негова запазена марка.
   Gilbert и Sheehan изпяха ефектно акапела интро на "It's For You", която се преля в солото на барабани от Pat Torpey. Очакваният кавър "Wild World" се изля в студиен перфекционизъм, а ние, доволни, си го изпяхме. Високооктановата "Take a Walk" отново нажежи страстите, а всички сякаш предусещахме, че предстоят Солата.
   Първи излезе Gilbert. За втори път след самостоятелния концерт в Пловдив миналата година, майсторът демонстрира своята G3 класа, къдри и усуква тоновете на сцената със свръхзвукова скорост, преплитайки фигури от лед и огън. Gilbert е китарист с голямо умение и изящна фраза, но истинското забавление на сцената тази вечер се раждаше от "диалозите" му с Sheehan. Последният не закъсня да се присъедини на сцената за смазващ дует на двугрифови чудовища. Едва ли някой от нас може да разчете плетеницата от звукови алгоритми от "диктовката" на двамата учители, но всички я усетихме, куфяхме, опитвахме се да пляскаме ритмично и просто се предадохме на чувството.
   Martin и Torpey се върнаха на сцената за поредната доза енергичен рокендрол с "The Whole World's Gonna Know" и "Rock And Roll Over", прелюдия към коронния номер, многозначително озаглавен в сетлиста на групата като "The Bass Thing".
   Сам със своя бас, Billy Sheehan изгради истинска Wall of sound, която би накарала Phil Spector да оплешивее. Звуците, които изтръгваше с дарена свише лекота от дълбините на баса, плътни в своята сякаш невъзможна комбинация на тътен и изящество, приличаха на танца на тежкотоварна балерина. За финал MR. BIG отнесоха глави с "Addicted to that Rush", насечена с откоси от едно-куплетни кавъри, между които "Highway to Hell" на AC/DC и "Space Truckin'" на PURPLE, изревани от Paul Gilbert.
   Логичният бис - акустичната класика "To Be with You" бе песента, на която цялата зала искрено се радваше и припяваше, но далеч не бе гвоздеят на вечерта. Той дойде малко след това, а именно с умопомрачителния кавър на THE WHO - Baba O'Reilly. Макар че съм фен на THE WHO, никога не съм чувал този химн изпълнен с толкова жар, сила, енергия и отдаденост, дори от неговите автори. "Това е феноменален завършек на нашето турне!" - крещеше Eric Martin в микрофона. "Това е феноменален завършек на нашите уши за дни напред." - мислехме си ние.
   Концертът на MR. BIG бе незабравим празник за феновете на рока. Шоуто на тази перфектна група предложи всичко, което може да се очаква от един рок спектакъл. Можем само да се надяваме да видим на живо у нас повече групи от този период и те да са във формата, в която ни се представиха MR. BIG.

   Ето сетлист на шоуто, преминало под знака на вечерта на "Tangra Mega Rock" в организираната от "Sofia Music Enterpises" "Arena Muzika". Фотогалерия с над 50 снимки от събитието може да разгледате тук.
01. Daddy, Brother, Lover, Little Boy
02. Take Cover
03. Green-Tinted Sixties Mind
04. Alive and Kickin'
05. Next Time Around
06. Hold Your Head Up
07. Just Take My Heart copied
08. Temperamental from
09. It's for You katehizis.com
* Pat's Drum Solo
10. Price You Gotta Pay
11. Wild World (Cat Stevens)
12. Take a Walk
* Guitar / Bass Duet ("full band human capo" thing)
13. The Whole World's Gonna Know
14. Rock and Roll Over
* Billy's Bass Solo (The Bass Thing)
15. Addicted to That Rush
------------------
16. To Be with You
17. Colorado Bulldog
18. Shy Boy
19. Baba O'Reilly (THE WHO)


Коментари   (32)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 11.10.2009 21:13:22 отговори + 0 0
Като не те кефАт толко, трай. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

THE CHILD OF DEVIL 9.10.2009 20:08:29 отговори + 0 0
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ladinark 6.10.2009 11:56:20 отговори + 0 0
е аз не бях,но бих отишъл ако дойда пак, което ми се струва почти невъзможно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

THE CHILD OF DEVIL 5.10.2009 20:07:32 отговори + 0 0
що тия MR. BIG не ме кефат толко Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GlamFan 2.10.2009 23:48:24 отговори + 0 0
Евала на автора!!! Колкото виртуозни бяха Пол и Били с китарите си, толкова виртуозен е той с перото си Едва ли има по-добре пресъздаден концерт и то в една статия! Respect!
Колкото до рошавите мтв групи аз не си припомням, щото никога не съм ги забравял. Постоянно си живея с тях
Концерта беше уникален! Публиката беше велика - нямаше един човек дето не знае за кво иде реч. Връо, дет се вика ))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 2.10.2009 20:24:05 отговори + 0 0
НЕНОРМАЛНИ МУЗИКАНТИ!
Заслужава си да се живее за преживявания като снощното.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2009 16:57:25 отговори + 0 0
Шреда бил скучен... Забавен бих казал и много весел. Ама щото сичките се прайте на много сериозни хора и не можете да се отпуснете и да се повеселите...

...или пък сте от ония, които само зяпат в ръцете на музикантите, току-виж да хванат някоя грешчица и да се почувстват малко по-достойни.

Който и от двата вида да сте, не пишете глупости тука! Който не се кефи на групата, да не се обажда!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hadjirovoamma 2.10.2009 14:52:14 отговори + 0 0
Липсваше най-много A Little Too Loose. Крещяща липса! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2009 14:24:18 отговори + 0 0
мдам, липсваха Going where the wind blows и Promise her the moon,

иначе - ПЕРФЕКТНИ! Страхотно изживяване беше!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

whips 2.10.2009 11:19:20 отговори + 0 0
Поздравления към фотографа за mrbig42.jpg Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 2.10.2009 11:17:41 отговори + 0 0
за съжаление не бях на концерта, но от всички чувам, че е бил страшен - браво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2009 11:13:40 отговори + 0 0
btw. Сетлистът беше по-различен от обявеният от СМЕ - няколко парчета липсваха май... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2009 11:07:59 отговори + 0 0
@бай красьо
Какво общо има това, че са професионалисти музикантите със залата?!? Те не могат да направят перфектен звук от нищото. Звукът беше приличен, ама в никакъв случай перфектен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Minstrel in the Gall 2.10.2009 11:04:30 отговори + 0 0
Страхотен концерт, страхотна емоция! Музикантите се кефеха, ние се кефехме - какво повече му трябва на човек? Удоволствие за душата, удоволствие за ушите, удоволствие за сърцето! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

бай красьо 2.10.2009 10:52:34 отговори + 0 0
"Четирима сърцати професионалисти"... Няма какво повече да кажа! Експертите, дето "разбират" от звук, нека да направят първо такъв концерт като снощи, и тогава да говорят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


forca pernik 2.10.2009 10:06:36 отговори + 0 0
Честно да си кажа, тоя шредец ми дойде малко байгън. По време на бас-мастурбациите на Били Шиън бая се попрозявах. Но като изключим това, концертът биваше. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

shadowking 2.10.2009 10:02:54 отговори + 0 0
Mr.Big ще издадт в края на годината DVD и Blu_ray от този тур в Япония с почти същият сетлист като снощи в Универсиада.Тези, които не можаха да дойдат все пак ще имат възможност да се убедят в твърденията, че това беше едно перфектно шоу. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2009 09:46:42 отговори + 0 0
Саундът въобще не беше перфектен, но останалото - да.
Не е нужно да си фен на някоя група за да разбереш, че се е представила по-добре дори от най-любимата ти. Може би е трудно за повечето хора, но за мен специално е много лесно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 2.10.2009 08:56:32 отговори + 0 0
Концерта беше перфектен.Мнго се изкефих.Жестоки бяхя , саунда беше перфектен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2009 07:28:18 отговори + 0 0
Нали се сещате, че Фейт свирят едно, Мр. Биг - друго!?! Ама че глупави сравнения! Питайте ме мен - концертът на всичко си е на Фейт, след като съм им die hard fan. И кво сега - да се правя на интересен и да отричам, че този е бил як ли?! Тва е музика бе, да не е Левски/Цска да правим статистика!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 2.10.2009 04:04:43 отговори + 0 0
О, и аз бих се радвал другата седмица да се повтори - тази нямах пари Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Авитохол 2.10.2009 01:41:25 отговори + 0 0
Прекрасен концерт!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

fafy 2.10.2009 00:17:25 отговори + 0 0
Пол е симпатяга, е Жан е баси скумрията безхайверна... концерта беше наистина куул! Респект... бай дъ уей и аз бих отихъл пак! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2009 00:12:06 отговори + 0 0
а па Пол Джилбърт на Жан Виденов Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

shadowking 2.10.2009 00:12:03 отговори + 0 0
Концертът бе много добър. Не съм от най-запалените фенове на групата, но без да си кривя дущата ще кажа, че всичко бе на суперпрофесионално ниво,жив и ненатпрапчив контакт с публиката,виртуозни изпълнения от китаристите, непокънат от годините глас на Ерик Мартин, изобщо прекрасно изживяване. Публиката бе ентусиазирана и групата я оцени подобаващо. Концерт, който ще се помни дълго. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Cronos 2.10.2009 00:10:09 отговори + 0 0
Много здрав концерт!! Ама вокала много прилича на ицо петрофф... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bla bla 2.10.2009 00:09:59 отговори + 0 0
оф като чета само се дразним деба
ама всъщност след секи концерт има такива коментари че е бил по по най дори по успешен от шоуто на бате енчо
хахаха
абе де да знам преди месец така се говореше за фейт
толко уникален е бил и за некои и гери мур сигурно ама аз заспивах на него неколко пъти
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.10.2009 23:41:09 отговори + 0 0
Това беше съвършеният концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.10.2009 23:39:08 отговори + 0 0
божеее беше великоооооо,просто уникално,искаме пак !!!!!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sa6owasp 1.10.2009 23:37:10 отговори + 0 0
и аз пропуснах,но парите не стигат за всичко
все пак идват зи Зи Топ,УАСП,Рейдж,Аморфис
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 1.10.2009 23:28:09 отговори + 0 0
Нееееее...
Това беше наистина, наистина уникално!
Благодаря!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bla bla 1.10.2009 22:54:55 отговори + 0 0
май вече сме на бисовете
хаха
е не мога на сичко да отида
въпреки че ми се иска
искам всичко
ех таа банка дск хахаха
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".